NOVICA

9. 4. 2014

Predsednica vlade končala obisk v Kraljevini Norveški

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je bila na dvodnevnem obisku v Kraljevini Norveški. Namen obiska sta bila zlasti spodbujanje gospodarskega sodelovanja med državama in investicijsko-poslovna konferenca, na kateri sta premierka in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo predstavila privatizacijo slovenskih podjetij. Predsednica vlade se je v okviru obiska srečala s predsednico vlade Kraljevine Norveške in v pogovorih izrazila željo, da bi državi v prihodnje dobre politične odnose nadgradili tudi z gospodarskim sodelovanjem.

 

Prvi dan obiska v norveški prestolnici se je predsednica vlade srečala s tam živečimi Slovenci, ki so ji predstavili način življenja na Norveškem, premierko pa je zanimalo predvsem, kako se ta razlikuje od življenja v Sloveniji.

 

Drugi dan obiska je bil namenjen poslovno-investicijski konferenci, ki jo je slovenska vlada organizirala s skupino Innovation Norway. V uvodnem nagovoru je premierka povedala, da je poslovno-investicijska konferenca že peta investicijska konferenca slovenske vlade v evropskih mestih. Predstavnikom norveških podjetij je pojasnila, kakšne so gospodarske razmere v Sloveniji in povedala, da se makroekonomski kazalci v zadnjih mesecih izboljšujejo. Med glavnimi prednostnimi nalogami slovenske vlade je poudarila ponovni zagon gospodarstva in dokončanje procesa privatizacije. Dejala je, da Slovenija išče dolgoročne strateške partnerje in da smo s prodajo nekaterih podjetij dokazali, da s privatizacijo mislimo resno.

 

Premierka se je srečala tudi s predsednico vlade Kraljevine Norveške Erno Solberg. Norveška premierka je povedala, da ji je v veliko veselje, da je na Norveškem sprejela slovensko predsednico vlade. »Pogovarjali sva se predvsem o izzivih v gospodarstvu in izzivih v zvezi z Ukrajino in Zahodnim Balkanom. Veselilo bi me, če bi se naše dobro sodelovanje nadaljevalo in nadgrajevalo,« je dejala premierka Solbergova.

 

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek se je zahvalila za gostoljubje in poudarila, da je Norveška izjemno prijazna in gostoljubna država. »Skandinavski model socialne države je lahko Sloveniji zgled in dokaz, da je lahko država gospodarsko uspešna in še vedno socialna,« je dejala premierka. »Ugotovili sva, da so odnosi med državami dobri, predvsem na gospodarskem področju pa bi jih lahko še poglobili. Zato smo danes dopoldne organizirali poslovno-investicijsko konferenco, kjer smo predstavili, kaj se v Sloveniji dogaja na ekonomskem področju, in predstavili tudi prvi paket privatizacije, kjer iščemo strateške partnerje za 12 podjetij in eno banko. Glede na to, da iščemo strateške partnerje, so seveda dobrodošla tudi norveška podjetja in norveški partnerji,« je dejala predsednica vlade in norveško kolegico povabila na obisk v Slovenijo ter se ji zahvalila za gostoljubje.