NOVICA

22. 4. 2014

Predsednica vlade je odgovarjala na poslanska vprašanja

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je udeležila 24. redne seje v Državnem zboru, kjer je pri 1. točki dnevnega reda odgovarjala na poslanska vprašanja. Prvo vprašanje v zvezi z ukrepi za izvedbo nacionalnega reformnega programa je postavila poslanka SDS Romana Tomc. Premierka je v odgovoru poudarila, da je vlada zadnjo verzijo nacionalnega reformnega programa sicer res sprejela na dopisni seji, vendar pa je usklajevanju programa namenila tudi dve redni seji. Pojasnila je, da je glavni cilj sprejetega programa »krepitev gospodarske rasti ter to, da bodo prve znake okrevanja s konca leta 2013 začutili tudi državljani«.

 

Drugo poslansko vprašanje v okviru 24. redne seje Državnega zbora je zastavil poslanec SLS Franc Bogovič in se je nanašalo na povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Premierka je poudarila, da vlada malim in srednjim podjetjem namenja posebno pozornost. Med ukrepi je izpostavila posojilni sklad pri SID banki, kjer so za mala in srednja podjetja oblikovane štiri kreditne linije: program za mikro financiranje poslovanja podjetij, program za financiranja poslovanja podjetij, program za financiranje naložb in zaposlovanja podjetij in program za financiranje raziskav in razvoja v podjetjih. Dodala je še ukrepe slovenskega podjetniškega sklada, za katere ocenjujejo, da bi lahko prinesli približno 3.000 novih delovnih mest. »Denarja, ki ga mala in srednja podjetja dobijo bistveno ugodneje, je po moji oceni dovolj in upam, da bi lahko svojo dejavnost tudi okrepila,« je dejala premierka.

 

Poslanka Iva Dimic, NSi je predsednici vlade zastavil vprašanje v zvezi z razreševanjem ekonomske in socialne varnosti državljanov, zlasti mladih. Predsednica vlade je v odgovoru poudarila, da je vlada s sprejemom dopolnitev Zakona o urejanju trga dela zaščitila položaj agencijskih delavcev, kjer je bilo v preteklosti zelo veliko kršitev in dejala: »Na podlagi evalvacije delovanja inšpekcije dela smo pripravili nov Zakon o inšpekciji dela, kjer krepimo inšpekcijo, jasneje določamo njihove pristojnosti, vpeljujemo strokovnega pomočnika s ciljem razbremenitve inšpektorjev na terenu in povečujemo vlogo socialnih partnerjev. V nadzor nad zaposlovanjem in delom na črno se vključuje tudi carinska služba. Kot del celovite politike preprečevanja sive ekonomije smo se lotili tudi preprečevanja dela in zaposlovanja dela na črno. Z aktivno politiko zaposlovanja in tudi preko tako imenovanih javnih del, ki jih subvencioniramo skozi državni proračun prav tako skušamo čim bolj zmanjšati pritisk na brezposelne.«

 

Zadnje vprašanje je zastavil predsednik poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer in se je prav tako nanašalo na ukrepe za vzpostavitev stabilne gospodarske rasti in nova delovna mesta. Premierka je ponovila, da so ključni ukrepi razdeljeni v tri skupine in sicer sistemsko razdolževanje in prestrukturiranje podjetij ter učinkovito delovanje bančnega sistema, zagotavljanje dostopa do ugodnih virov financiranja in spodbujanje izvoza, ki so po besedah predsednice vlade tako generator gospodarske rasti kot tudi novih delovnih mest.