NOVICA

23. 4. 2014

Predsednica vlade v Londonu krepila gospodarsko sodelovanje

Foto: Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je delovni obisk v Londonu namenila predvsem krepitvi gospodarskega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Združenim kraljestvom Velika Britanija in Severna Irska. Na slovensko-britanski poslovni okrogli mizi sta premierka in minister za finance dr. Uroš Čufer udeležencem predstavila pozitivne rezultate ukrepov, ki jih je vlada sprejela v zadnjem letu, ter postopek privatizacije slovenskih podjetij. Predsednica vlade se je ob obisku srečala s predsednikom vlade Združenega kraljestva Davidom Cameronom ter vodstvom Evropske banke za obnovo in razvoj.

 

V uvodnem nagovoru na slovensko-britanski poslovni okrogli mizi je premierka poudarila, da je Slovenija tudi glede na zadnje makroekonomske kazalnike ter različne domače in mednarodne napovedi »na pravi poti«. Med glavnimi prednostnimi nalogami slovenske vlade je poudarila ponovni zagon gospodarstva in dokončanje privatizacije. Dejala je, da Slovenija išče dolgoročne strateške parterje in da smo s prodajo prvih podjetij dokazali, da s privatizacijo mislimo resno. Razprave se je udeležilo več kot 20 predstavnikov mogočih vlagateljev, ki so premierki in ministru za finance tudi čestitali za dobro opravljeno delo in vladno vizijo glede zagona gospodarske rasti.

 

Predsednici vlade je čestital tudi britanski premier David Cameron, s katerim sta v nadaljevanju srečanja pozornost namenila prihodnosti Evropske unije, energetski varnosti in aktualnim razmeram v Ukrajini ter Bosni in Hercegovini. Pri tem sta se dogovorila, da bosta državi še naprej dejavno podpirali reforme v BiH in njeno pot do evroatlantskih povezav. Sogovornika sta se zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja med Veliko Britanijo in Slovenijo, saj je britanska stran pokazala veliko zanimanje za naložbe v Sloveniji.

 

Predsednica vlade in minister za finance sta se sestala tudi z vodstvom Evropske banke za obnovo in razvoj ter predstavila trenutne gospodarske razmere v Sloveniji in privatizacijo. Predstavniki EBRD so slovensko vlado pohvalili za vsa prizadevanja in ukrepe ter zagotovili pomoč pri privatizaciji.