NOVICA

5. 5. 2014

Predsednica vlade na Forumu OECD: »Slovenija je na pravi poti«

Foto: Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se na sedežu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj v Parizu udeležuje Foruma OECD z naslovom Prožno gospodarstvo za vključujočo družbo. Premierka poudarja, da je podpora, ki jo OECD z različnimi ocenami in priporočili daje slovenski vladi, izjemno pomembna ter da bo tudi v prihodnje pripomogla k uspešni slovenski družbi in državi.

 

Na zasedanju Foruma OECD je predsednica slovenske vlade na povabilo organizatorjev nastopila kot uvodna govornica. Sodelujočim je predstavila gospodarske razmere v državi, pojasnila pa je tudi svoj pogled na temo letošnjega foruma. Poudarila je, da družbeni cilj ne bi smela biti samo gospodarska rast, temveč moramo stremeti k zagotavljanju kakovostnega življenja državljanov na vseh področjih: »Prožno gospodarstvo za vključujočo družbo predstavlja temelj tudi za Slovenijo. Potrebujemo gospodarsko rast, ki bo krepila zaupanje v javnem in zasebnem sektorju, v političnem in gospodarskem življenju.«

 

V okviru foruma se je predsednica vlade z ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem, ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Metodom Dragonjo, državnim sekretarjem na ministrstvu za finance mag. Mitjo Mavkom in direktorjem Urada RS za makroekonomske analize in razvoj mag. Boštjanom Vasletom udeležila tudi delovnega srečanja s člani vodstva OECD, na katerem so ti predstavili slovenski delegaciji ključne ugotovitve o gospodarskih in finančnih razmerah v Sloveniji ter dali priporočila za nadaljnje ukrepanje.

 

»Poudariti moram, da je gospodarska kriza Slovenijo močno prizadela, vendar gospodarski kazalci kažejo, da smo ponovno na pravi poti. Zahtevana donosnost na slovenske obveznice se je v zadnjem letu skoraj prepolovila, zaustavili smo padec gospodarske rasti in v zadnjem tromesečju leta 2013 po dveh letih padanja ponovno dosegli rast gospodarske aktivnosti, število novih delovnih mest se je začelo povečevati. Vesela sem bila vseh pohval za dobro opravljeno delo v preteklem letu,« je še dejala premierka. Posebno pohvalo dosedanjim ukrepom slovenske vlade je izrazil tudi generalni sekretar OECD Angel Gurría in poudaril, da lahko OECD pri oblikovanju strukturnih reform in politik Sloveniji tudi v prihodnje zagotovi strokovno podporo.

 

Premierka se bo jutri udeležila še ministrskega zasedanja Sveta OECD, ki mu predseduje Japonska, Slovenija pa skupaj z Veliko Britanijo opravlja podpredsedniško funkcijo. Ob robu obiska se bo srečala tudi z japonskim predsednikom vlade Šincem Abejem in se udeležila sprejema ob 10-letnici članstva novih držav članic v EU, ki ga prireja minister za zunanje zadeve Francoske republike.