NOVICA

9. 5. 2014

Predsednica vlade na posvetu o izzivih EU v luči 10. obletnice članstva Slovenije v EU

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je ob dnevu Evrope udeležila posveta o izzivih Evropske unije ob 10. obletnici članstva Slovenije, na katerem so sodelovali tudi evropski komisar za okolje Janez Potočnik in člani nekdanje ožje pogajalske skupine za pristop Slovenije k EU. »Obletnice so čas za razmislek, da ocenimo preteklost in zastavimo cilje za prihodnost,« je v uvodnem nagovoru dejala premierka in poudarila prednosti slovenskega članstva v EU ter pomen naše evropske prihodnosti. 

 

K odličnosti Slovenije ob vstopu v EU je na eni strani prispevala »enotnost politike in širše javnosti, da je članstvo Slovenije v Uniji ključno za našo prihodnost, na drugi strani pa dobra organiziranost, želja po sodelovanju ter visoka strokovnost in požrtvovalnost ljudi, ki so pogajalski proces pripeljali do uspešnega zaključka. Gre za vrednote, h katerim se moramo vrniti,« je poudarila premierka in dodala, da so nam začetni uspehi žal postali samoumevni in da nas je kriza ujela nepripravljene. V zadnjem letu je bilo vloženega veliko truda in odrekanj vseh, da smo ponovno pridobili zaupanje tujine, da je bila spet dosežena gospodarska rast, ki naj bi se v prihodnje še krepila, in da smo ob tem ohranili temelje socialne države, je povedala premierka in opozorila, da to kljub vsemu še ni dovolj. Izrazila je prepričanje, da bomo Slovenci kljub aktualnim političnim razmeram presegli egoizem posameznikov in z enotnostjo in vrednotami iz časa pristopanja k Evropski uniji skupaj izkoristili potenciale naše države. »Zato je pomembno, da svojo voljo o tem, kakšno Evropo in Slovenijo v njej si želimo, izrazimo z udeležbo na volitvah. Da oddamo glas tistim, ki verjamejo v močno, enakopravno, odprto in napredno Evropsko unijo. Tistim, ki znajo priznati tudi lastne napake in zanje ne krivijo le drugih. Tistim, ki ne pozabijo na ljudi in okolje, v katerem živimo,« je dejala premierka in poudarila, da s tem oddamo tudi glas za Slovenijo.

 

»Ne smemo pozabiti prvotnih razlogov za nastanek Unije in njenih vrednot. Premalo se zavedamo, da je Evropa še vedno bolj varna, bolj demokratična, bolj socialna in po svoje tudi bolj zelena od drugih celin. Dogodki v naši soseščini nas opozarjajo, da se je zanjo vredno boriti,« je še povedala predsednica vlade.