NOVICA

19. 5. 2014

Predsednica vlade obiskala avstrijsko Koroško

Srečanje z deželnim glavarjem avstrijske Koroške dr. Petrom Kaiserjem (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Srečanje s predstavniki krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Srečanje s predstavniki občin Železna Kapla, Jezersko, Preddvor in Solčava (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se danes mudi na obisku na avstrijskem Koroškem. Na začetku obiska se je srečala s predstavniki krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Sogovorniki so se strinjali, da je bilo v zadnjem času narejenih veliko pozitivnih korakov za slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem, v prihodnje pa obstaja še veliko možnosti tudi za poglobitev čezmejnega sodelovanja.

 

V nadaljevanju obiska se je premierka srečala z deželnim glavarjem avstrijske Koroške dr. Petrom Kaiserjem. V izjavi za javnost po srečanju je dejala, da »današnji obisk dokazuje, da cenimo dobre odnose z Republiko Avstrijo in z avstrijsko Koroško.« Poudarila je, da za Slovenijo povezovanje s Koroško ni pomembno le zaradi prisotnosti slovenske manjšine na tem območju, temveč tudi zaradi dobrega sodelovanja na drugih področjih skupnega interesa.

 

Predsednica vlade se je nato avstrijski strani iskreno zahvalila za pomoč pri odpravljanju posledic žleda in poudarila, da je zelo pomembno, da si državi v takih primerih pomagata. Ob koncu se je zahvalila deželnemu glavarju za naklonjenost pri obravnavi manjšinskih vprašanj in izrazila prepričanje, da bomo lahko že tako uspešno sodelovanje v prihodnosti še poglobili. Tudi deželni glavar dr. Kaiser je dejal, da je sodelovanje med državama pozitivno in sledi motu »Od sosedstva k prijateljstvu«. Poudaril je, da sodelovanje dobro poteka tako na diplomatskem kot uradniškem in političnem področju, za kar ima zasluge tudi predsednica vlade.

 

Premierka se je v nadaljevanju obiska srečala s predstavniki občine Železna Kapla ter sosednjih občin Jezersko, Preddvor in Solčava ter si ogledala Geopark Karavanke, ki je projekt, v katerega je vključenih 14 občin, od tega 5 slovenskih, in je bil leta 2013 vključen v mrežo UNESCO.