NOVICA

28. 5. 2014

Neformalno zasedanje Evropskega sveta

Foto: Evropski svet

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je udeležila neformalnega zasedanja voditeljev držav in vlad EU, v okviru katerega so razpravljali o rezultatih volitev v Evropski parlament in postopku imenovanja novega predsednika Evropske komisije. »Evropske volitve so pokazale, da bo določene stvari treba spremeniti,« je po neformalnem vrhu EU povedala premierka in pojasnila, da so voditelji največ časa namenili prioritetam, ki so bistveno pomembnejše od imen, ter izpostavila štiri prioritete: konkurenčnost, rast, delovna mesta in mlade.

 

Voditelji članic EU so na neformalni večerji analizirali izid evropskih volitev ter poudarili slabo volilno udeležbo in vzpon evropskeptikov. Sklenili so, da bo nekatere stvari treba spremeniti. Največ časa so posvetili vprašanju, kaj naj bodo politične prioritete Unije v prihodnjih petih letih. Teh sicer še niso dokončno opredelili, jih bodo morali pa kmalu, je pojasnila premierka. Skladno z dogovorom bo predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy začel posvetovanja z Evropskim parlamentom in članicami glede imenovanja novega predsednika Evropske komisije. Premierka je ob tem dodala, da si želi, da bi novi predsednik Komisije dobil čim širšo podporo, saj bo tako lažje izvajal prioritete, o katerih se bodo dogovorili. To funkcijo mora prevzeti oseba, ki jih bo sposobna uresničiti, je dejala premierka in dodala, da si želi tudi to, da bi eno od pomembnih mest zasedla ženska. To načelo ima med voditelji po njenih besedah veliko podpore, a na razplet bo treba še počakati mesec ali dva.

 

Predsedniki držav in vlad so v okviru jutrišnjega zasedanja glede drugih tem namenili pozornost tudi razmeram v Ukrajini po nedeljskih predsedniških volitvah. Predsednica vlade je poudarila nujnost takojšnjega odziva na odpravo posledic nedavnih poplav na Balkanu.