NOVICA

16. 6. 2014

Predsednica vlade na delovnem obisku v Bosni in Hercegovini

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je danes začela tridnevni obisk v Bosni in Hercegovini ter Srbiji, ki bo potekal predvsem v luči nedavnih poplav v obeh državah. Prvi dan obiska se je premierka srečala s predsedujočim Svetu ministrov Bosne in Hercegovine Vjekoslavom Bevando, s katerim sta se pogovarjala predvsem o nadaljnjih možnostih za pomoč Slovenije in EU pri saniranju ob poplavah nastale škode in o vključevanju BiH v evropske integracije. Osrednjo pozornost sta namenila mednarodni donatorski konferenci, ki jo bo na pobudo predsednice vlade mag. Alenke Bratušek izpeljala Slovenija v sodelovanju s Francijo, ob podpori Evropske komisije.

 

Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama tradicionalno dobri in prijateljski, predsedujoči Svetu ministrov BiH pa se je predsednici vlade zahvalil za hiter odziv in pomoč ob nedavnih poplavah. Na novinarski konferenci po srečanju je premierka izpostavila, da je to bila prva pomoč in da je »naslednji korak mednarodna donatorska konferenca, ki jo bomo izpeljali v prvih desetih dneh v juliju«, zato je namen današnjega obiska tudi, »da skupaj ugotovimo potrebe BiH in se tako lahko dobro pripravimo na donatorsko konferenco.«

 

Sogovornika sta se tudi strinjala, da bi se gospodarsko sodelovanje med državama lahko še okrepilo v korist obeh držav. Slovenija bo po besedah premierke nadaljevala aktivno vlogo v okviru EU glede vključevanja BiH v evropske integracije. »Ključna pa je tudi politična volja in ustrezne odločitve voditeljev v BiH,« je opozorila predsednica vlade.

 

V nadaljevanju obiska se bo premierka srečala še s predsedujočim Predsedstvu Bosne in Hercegovine Bakirjem Izetbegovićem, s katerim bosta osrednjo pozornost prav tako namenila sanaciji škode, nastale ob poplavah, in pomoči Slovenije v okviru evroatlantskih integracij. Drugi dan obiska si bo premierka ogledala še poplavna območja v Maglaju in Doboju, zvečer pa se bo v Beogradu sestala s predsednikom vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.