NOVICA

17. 6. 2014

Predsednica vlade na delovnem obisku v Republiki Srbiji

Srečanje predsednice vlade s s predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem / Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je srečala s predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, s katerim sta osrednjo pozornost namenila mednarodni donatorski konferenci za pomoč prizadetim območjem v BiH in Srbiji, ki jo bo v juliju na pobudo predsednice vlade organizirala Slovenija v sodelovanju s Francijo in Evropsko komisijo.

 

Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama odlični in prijateljski, predsednik srbske vlade pa se je premierki zahvalil za hiter odziv in pomoč Slovenije ob nedavnih poplavah v Srbiji. Predsednika vlad sta v tej luči podpisala tudi Pismo o nameri med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Srbije o sodelovanju pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Na novinarski konferenci po srečanju je premierka dejala, da je bila dosedanja podpora Slovenije šele prva pomoč in da je naslednji korak mednarodna donatorska konferenca, ki bi jo bilo treba izpeljati čim prej, da bi se ljudje lahko hitreje vrnili na svoje domove. Pri tem je ključnega pomena, da Srbija pripravi oceno škode, ki je nastala zaradi poplav.

 

Sogovornika sta se strinjala, da je gospodarsko sodelovanje med državama dobro, vendar bi se lahko še okrepilo. Slovenija pa bo po besedah premierke Srbiji še naprej pomagala in jo podpirala na poti v evropske integracije. Jutri se bo predsednica vlade sestala še s predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem ter si ogledala poplavljeni rudarski bazen Kolubara pri Lazarevcu in Obrenovac.