NOVICA

18. 6. 2014

Premierka zaključila obisk v Bosni in Hercegovini ter Republiki Srbiji

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je zadnji dan delovnega obiska v BiH in Republiki Srbiji sestala s predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem, s katerim sta govorila tudi o posledicah nedavnih poplav v Srbiji.

 

Predsednik Nikolić se je zahvalil predsednici vlade in vsej Sloveniji za hiter odziv in pomoč. V zvezi s tem sta govorila tudi o mednarodni donatorski konferenci, ki jo bodo za pomoč prizadetim v poplavah julija letos pripravili na pobudo slovenske premierke.

 

V okviru obiska si je premierka v spremstvu srbskega ministra za rudarstvo in energetiko Aleksandra Antića ogledala poplavljeni rudarski bazen Kolubara, kjer so se predsednici vlade zahvalili za slovensko pomoč, ki je na to območje prispela že v prvih 24 urah po nesreči. Obisk premierke so označili za zelo pomemben znak in potrditev slovenskega prijateljstva. V spremstvu srbskega ministra za obrambo Bratislava Gašića si je premierka ogledala tudi objekte osnovne šole in zdravstvenega doma v Obrenovcu, ki so bili v poplavah hudo poškodovani. V izjavi za javnost po ogledu prizadetih območij je premierka povedala, da bo Slovenija v skladu s svojimi zmožnostmi še naprej pomagala in da je slovenska vlada v ponedeljek že odobrila donacijo zdravil, ki jih nujno potrebujejo. "Pomagali bomo, da se življenje na tem območju čim prej vrne v normalno stanje," je povedala premierka in ob tem dodala: "Vsem Slovenkam in Slovencem želim prenesti zahvalo srbskih oblasti za pomoč."