NOVICA

20. 6. 2014

Trilateralno srečanje predsednikov vlad Slovenije, Avstrije in Hrvaške

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je na Brdu pri Kranju gostila drugo trilateralno srečanje predsednikov vlad Republike Slovenije, Republike Avstrije in Republike Hrvaške. Slovenska premierka, avstrijski zvezni kancler Werner Faymann in predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović so na tokratnem srečanju pozornost namenili predvsem gospodarskemu sodelovanju med državami, skupnim evropskim temam in energetiki.

 

Predsedniki vlad Slovenije, Avstrije in Hrvaške so se prvič srečali 23. avgusta 2013 v Gradcu. Cilj trilateralnega sodelovanja je krepitev dialoga vseh treh držav članic po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. Premierka je po srečanju dejala, da so odnosi med vsemi tremi državami odlični, z uspešnim gospodarskim sodelovanjem pa jih lahko še nadgradimo. Predsedniki vlad so se po besedah premierke na današnjem srečanju poleg gospodarskega sodelovanja med državami ukvarjali predvsem s temami, ki so pomembne tudi v širši Evropski uniji, to so konkurenčnost in zaposlovanje mladih.

 

Avstrijski kancler je na novinarski konferenci po srečanju pohvalil slovensko premierko za napredek pri gospodarski rasti v Sloveniji in za precej boljšo gospodarsko sliko, kot je bila, ko so se avgusta lani prvič srečali v Gradcu. Premierka je glede gospodarskih razmer v Sloveniji dejala še, da z gospodarsko rastjo prihajajo tudi nova delovna mesta.

 

Predsedniki vlad so na srečanju pozornost namenili tudi razmeram na Zahodnem Balkanu, predsednica vlade pa je gosta povabila na sodelovanje pri mednarodni donatorski konferenci, namenjeni sanaciji škode po katastrofalnih poplavah v BiH in Srbiji, ki jo Slovenija skupaj s Francijo in Evropsko komisijo pripravlja 16. julija v Bruslju.

 

Na današnjem srečanju so premierji sprejeli tudi skupno izjavo (v angleškem jeziku).