NOVICA

27. 6. 2014

Predsednica vlade na junijskem zasedanju Evropskega sveta

Predsednica vlade in avstrijski zvezni kancler, Foto: Evropska unija

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je v Bruslju udeležila zasedanja Evropskega sveta. Tokratno srečanje predsednikov držav in vlad je bilo v prvi vrsti namenjeno imenovanju kandidata za predsednika Evropske komisije in določitvi prednostnih področij ukrepanja EU v prihodnjem petletnem obdobju. Voditelji so podpisali tudi zelo pomembna pridružitvena sporazuma z Gruzijo in Moldavijo ter gospodarski del pridružitvenega sporazuma z Ukrajino.

 

 Premierka je na novinarski konferenci po končanem zasedanju dejala, da je današnji dan zgodovinskega pomena tako za države, ki so podpisale pridružitvene sporazume, kakor za Evropsko unijo. »Pot, ki so jo s tem sporazumom začele te države, zagotovo ne bo lahka in enostavna, pomeni pa zavestno odločitev za evropske vrednote, demokracijo in blaginjo državljanov. To ni odločitev proti Rusiji, temveč odločitev za boljšo prihodnost,« je poudarila premierka.

 

V nadaljevanju je predsednica vlade predstavila tudi odločitve, ki so jih sprejeli glede Ukrajine. Dejala je: »Vse strani smo pozvali k spoštovanju mirovnega procesa, predlaganega s strani Ukrajine. Želimo si dialoga z Rusijo, vendar mora Rusija pokazati pripravljenost za sodelovanje tudi s konkretnimi aktivnostmi in ne samo z besedami.«

 

»Z razpravo o priporočilih državam članicam smo zaključili še evropski semester. Ponovno sem poudarila, da je Slovenija v zadnjem letu naredila pomembne korake. Ko je kriza v Sloveniji dosegla največje razsežnosti, sem Slovenijo popeljala iz težav, v katerih nas je pustila prejšnja vlada. In ponosna sem na to, kar smo s svojimi sodelavci dosegli. Najpomembnejše je, da smo svoje težave še vedno reševali sami, da o stvareh ni odločala trojka. Če bi, bi bila država danes bistveno drugačna,« je dejala premierka.

 

Predsednica vlade je seveda pozornost namenila tudi izbiri kandidata za predsednika Evropske komisije. »Predlagali smo Jeana-Claudea Junckerja. Je izkušen državnik in dober prijatelj Slovenije, s katerim sem tudi osebno odlično sodelovala,« je pojasnila premierka. Evropski parlament naj bi o novem predsedniku Evropske komisije glasoval sredi julija, ko naj bi bil sklenjen tudi dogovor o drugih vodilnih položajih v evropskih institucijah.