NOVICA

9. 7. 2014

Predsednica vlade z veleposlaniki o izvedbi mednarodne donatorske konference za BiH in Srbijo

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je sklicala sestanek v zvezi z izvedbo mednarodne donatorske konference, ki jo bo 16. julija 2014 v Bruslju Slovenija organizirala v sodelovanju s Francijo in Evropsko komisijo za pomoč v poplavah prizadetim območjem v Bosni in Hercegovini ter Srbiji. Sestanka s predsednico vlade so se udeležili veleposlaniki Francoske republike v Republiki Sloveniji Pierre-François Mourier, Republike Srbije v Republiki Sloveniji Aleksandar Radovanović ter Bosne in Hercegovine v Republiki Sloveniji Željko Jerkić, ki so se predsednici vlade zahvalili za njeno pobudo za izvedbo mednarodne donatorske konference, ki bo potekala pod naslovom »Obnavljamo skupaj« in je prva mednarodna donatorska konferenca, organizirana za dve državi.

 

Predsednica vlade je v izjavi za javnost poudarila, da smo v Sloveniji lahko ponosni na odzive naših ministrstev, agencij, nevladnih organizacij in še posebej prebivalcev, ki so ob majskih poplavah v Bosni in Hercegovini, Srbiji ter na Hrvaškem množično pomagali z veliko solidarnostjo. Glede nadaljnjega sodelovanja Slovenije pri odpravi posledic poplav je premierka dejala: »Zagotoviti želimo sistem ustreznega preprečevanja prihodnjih tovrstnih tragedij: potreben je sistem ustreznega upravljanja z vodami, civilne zaščite ter hidrološkega napovedovanja. Slovenija ima na tem področju številna znanja.« Omenila je tudi težave, povezane z neočiščenimi minskimi polji, ki so jih reke ob poplavah premaknile. »Potreben je ponoven angažma v smislu markacije in uničenja teh min. Tudi na tem področju je nedvomna avtoriteta slovenski ITF, zato bo Slovenija tudi tukaj še naprej pomagala in sodelovala,« je dejala premierka in napovedala, da bosta donatorsko konferenco prihodnjo sredo skupaj z njo vodila francoski zunanji minister Laurent Fabius in evropski komisar za širitev Štefan Füle.

 

Francoski veleposlanik je v izjavi za javnost poudaril, da tudi v Franciji potekajo intenzivne priprave na konferenco, zato je včeraj v Parizu potekal pripravljalni sestanek, ki se ga je udeležilo približno sto udeležencev, da bi ugotovili potrebe na prizadetih območjih in k sodelovanju na konferenci pritegnili čim več držav in organizacij. Izvedba te konference je po veleposlanikovih besedah odraz sinergije med Francijo in Slovenijo ter zgled, kaj vse lahko dve državi dosežeta, če združita moči.