NOVICA

16. 7. 2014

Slovenija sodelovala pri organizaciji uspešne donatorske konference

Foto: Thierry Monasse/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek in minister za obrambo RS Roman Jakič sta se v Bruslju udeležila donatorske konference za pomoč BiH in Srbiji. Po zadnjih podatkih so udeleženci za sanacijo škode skupaj prispevali več kot 1,8 milijarde sredstev.

Premierka je na novinarski konferenci dejala, da se je konference udeležilo več kot 400 predstavnikov vseh pomembnejših mednarodnih organizacij, držav članic in drugih predstavnikov mednarodne skupnosti.

"Današnjo konferenco smo naslovili »Obnavljamo skupaj«, saj želimo zagotoviti sredstva za takojšnjo sanacijo škode, ki je nastala ob tragičnih dogodkih. Ocenjena je na približno 4 milijarde evrov in danes smo zbirali sredstva, ki so nujno potrebna, da se življenje vrne nazaj v ustaljene tirnice. Pri tem je zlasti pomembno, da se bodo otroci jeseni lahko vrnili v šolske klopi in se bodo tisti, ki so morali zapustiti domove, še pred zimo lahko vanje vrnili," je poudarila premierka.

Slovenija je poleg 3,6 milijona evrov, ki smo jih prispevali že pred donatorsko konferenco, danes donirala še dodaten milijon evrov pomoči. »Še enkrat se je pokazala solidarnost med državami in ponovno se želim zahvaliti državam, ki so sodelovale na donatorski konferenci,« je še dejala predsednica vlade.

V večernih urah se bo premierka udeležila še posebnega zasedanja Evropskega sveta, kjer bodo evropski voditelji razpravljali o Ukrajini in Bližnjem vzhodu, strateški agendi EU za naslednjih pet let, kot jo vidi novi predsednik Evropske komisije, ter poskušali sprejeti dogovor glede zapolnitve preostalih visokih funkcij v EU.