NOVICA

28. 8. 2014

Predsednica vlade se je udeležila Konference o Zahodnem Balkanu v Berlinu

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je v Berlinu udeležila Konference o Zahodnem Balkanu, ki jo je gostila nemška zvezna kanclerka Angela Merkel. Na konferenci so sodelovali predsedniki vlad, ministri za zunanje zadeve in gospodarski ministri vseh držav Zahodnega Balkana, Nemčije, Slovenije in Avstrije, predsednik Evropske komisije José  Manuel Barroso, evropski komisar za širitev Štefan Füle in evropski komisar za energijo Günther Oettinger. Udeležil se je je tudi francoski posebni odposlanec za Zahodni Balkan Alain Richard. S slovenske strani sta se konference v Berlinu poleg predsednice vlade udeležila tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja.

 

Predsedniki vlad povabljenih držav so se pogovarjali predvsem o političnih razmerah v regiji in nadaljevanju regionalnega sodelovanja, ministri pa so v ločenih srečanjih pozornost namenili  evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana, infrastrukturi, energetiki in turizmu. Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek je na Konferenci poudarila, da se Zahodni Balkan vsekakor razvija in vse bolj približuje Evropski uniji. »Mislim, da je konferenca, ki je danes potekala v Berlinu, še en pravi korak v smeri politične stabilizacije razmer na področju Zahodnega Balkana ter razvoja in približevanja Evropski uniji. Vesela sem tudi, da konferenca poteka z roko v roki z našim Brdo procesom,« je dejala premierka.

 

Med konkretnimi vidiki oziroma predlogi, ki jih je premierka izpostavila na konferenci in so za Slovenijo še posebej pomembni, so okrepitev infrastrukture, ki bo regijo bolje povezala in vpela v EU – na primer modernizacija železniške proge iz Münchna preko Ljubljane na Zagreb in Beograd do Istanbula, prihodnost mladih v teh državah in okrepitev sodelovanja na področju energetike. Na konferenci so bila poleg gospodarskega povezovanja naslovljena tudi politična vprašanja, ki so v regiji še vedno odprta in preprečujejo dokončno stabilizacijo in napredek držav Zahodnega Balkana. V tem kontekstu je posebej pomembno nasloviti težave v BiH in državo približati evroatlantskim integracijam. »Prepričana sem, da je prihodnost držav Zahodnega Balkana v EU in takšni dogodki pomembno prispevajo k njenem uresničevanju,« je še dejala premierka.