NOVICA

31. 8. 2014

Na izrednem zasedanju Evropskega sveta sprejeli dogovor o predsedniku Evropskega sveta in Visokemu predstavniku za zunanje zadeve in varnostno politiko

Foto: Thierry Monasse/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je v Bruslju udeležila zasedanja Evropskega sveta. Tokratno srečanje predsednikov držav in vlad je bilo v prvi vrsti namenjeno imenovanju novega predsednika Evropskega sveta in Visokega predstavnika za zunanje zadeve in varnostno politiko. To sta postala poljski premier Donald Tusk in italijanska zunanja ministrica Federica Mogherini. Premierka je na novinarski konferenci po končanem zasedanju poudarila, da so obe imeni potrdili zelo hitro in soglasno.

 

Predsedniki držav in vlad so pozornost namenili tudi razmeram v kriznih žariščih po svetu. V zvezi z razmerami v Ukrajini so na zasedanju med drugim sprejeli sklep, da je Evropska unija pripravljena sprejeti pomembne nadaljnje ukrepe, za njihovo pripravo pa so zadolžili Evropsko komisijo.

 

»Nekaj besed smo namenili tudi gospodarskim razmeram znotraj Evrope. V začetku oktobra bo v Rimu organizirana konferenca o gospodarski rasti in zaposlovanju, predvsem mladih. Razmere v EU so še vedno zaskrbljujoče, kljub izboljšanju na finančnih trgih. Slovenija je tokrat svetla izjema. Glede na podatke predstavljene pred dnevi so vsi kazalniki pozitivni, tudi če se primerjamo z drugimi državami znotraj evroobmočja,« je dejala premierka in dodala, da so bili ukrepi, ki jih je vlada izvedla v letu in pol očitno pravi. Naslednjemu predsedniku vlade je zaželela, da bi po tej poti tudi nadaljeval.