NOVICA

10. 10. 2013

Predsednica vlade ob 4. obletnici Zavoda Ypsilon: »Mladi ste naš nacionalni interes«

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je udeležila slovesnosti ob 4. obletnici delovanja Zavoda Ypsilon, ki združuje mlade, stare med 20 in 30 let, ter v svojem nagovoru pohvalila njihovo samoiniciativnost, pogum, delavnost in voljo, da prispevajo h gradnji skupne prihodnosti. Nadalje je še posebej poudarila, da so mladi prihodnost vseh nas, naš nacionalni interes in prioriteta te vlade, kar dokazujejo tudi konkretni premiki naprej pri urejanju mladinske problematike.

 

Med uspešnimi projekti, ki jih izvaja Zavod Ypsilon, je predsednica vlade izpostavila projekt Simbioza, s katerim so mladi »spodbudili e‑pismenost pri starejših generacijah in pustili trajen pečat na področjih medgeneracijskega sodelovanja, vseživljenjskega učenja in prostovoljstva.« Ob tem je napovedala, da se bo kot častna pokroviteljica tega projekta v tednu med 21. in 25. oktobrom udeležila ene izmed delavnic, ki jih Zavod Ypsilon organizira po Sloveniji.

 

V nadaljevanju je še povedala, da si vlada prizadeva izboljšati položaj mladih in pri tem računa tudi na njihovo sodelovanje. V tej luči je izpostavila program Nacionalni program za mladino za obdobje do leta 2022 in Jamstvo za mlade 2014 – 2020, katerega namen je vsakemu mlademu do 29 let ponuditi kakovostno zaposlitev, vključitev v izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo v času do 4 mesecev po zaključku izobraževanja. Ob tem je še napovedala, da se bo tudi sama udeležila seje Sveta vlade za mladino, na kateri se bodo podrobneje pogovorili o mladinski problematiki.

 

Ob koncu nagovora je premierka čestitala nagrajencem Ypsilon+ in vsem skupaj zaželela prijetno praznovanje in »zadovoljstvo ob pogledu na preteklo delo ter veliko optimizma in zanosa v pogledu na prihodnost.«