NOVICA

3. 9. 2013

Predsednica Vlade ob odprtju Eurobasketa 2013: "Stiskali bomo pesti za naše fante, z njimi upali, dihali in živeli"

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je danes zvečer tudi uradno začelo evropsko prvenstvo v košarki Eurobasket 2013, ki je največji mednarodni dogodek v zgodovini samostojne Slovenije. Slavnostna govornica na uradnem delu odprtja, predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek, je dejala, da smo lahko ponosni na fante slovenske reprezentance, a imamo hkrati tudi dolžnost, da so oni ponosni na svojo državo.

 

"V športu dosegamo presežke. Prismučamo do tam, do koder ni še nihče, splezamo tja, kamor ni še nihče, preplavamo razdaljo, ki je ni še nihče, prekolesarimo razdalje, ki jih drugi ne," je poudarila športno naravnanost slovenske družbe in dodala, da nismo le individualisti, saj so uspešni tudi naši moštveni športniki. "Število osvojenih medalj na najvišjih mednarodnih tekmovanjih je zavidljivo glede na to, da nas je komaj 2 milijona; po tem uradnem olimpijskem kriteriju sodimo v najožji svetovni vrh," je še poudarila predsednica vlade in dodala, da je prepričana, da nam bo uspelo tudi tokrat.

 

Ob koncu nagovora je premierka še dejala, da "smo lahko ponosni na fante slovenske reprezentance, vendar pa sta naša zaveza in dolžnost, da so tudi oni ponosni na svojo državo. Le tako lahko oblečejo slovenski dres in barve naše zastave branijo s častjo." Vsem gostom je premierka zaželela, da bi se prijetno počutili v Sloveniji, našemu moštvu pa obljubila, da "bomo naslednje dni stiskali pesti za slovenske fante, z njimi upali, dihali in živeli".