NOVICA

13. 9. 2013

Predsednica vlade na otvoritvi razstave Lojzeta Spacala: »Umetnost je tisto, kar olepšuje in bogati naša življenja«

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je danes odprla razstavo Lojzeta Spacala z naslovom »Matrica – grafika – slika« ter v svojem nagovoru poudarila pomen umetnosti ter vlogo Galerije Prešernovih nagrajencev pri zagotavljanju dostopnosti do pestrega izbora slovenskega likovnega ustvarjanja.

 

Izrazila je prepričanje, da daje Galerija mestu Kranj »jasen, prepoznaven pečat in skrbi za njegov primat kot slovenske likovne prestolnice,« saj njene stene krasijo dela, ki so jih podarili nagrajeni umetniki. Poleg tega mora biti umetnost dostopna vsakemu, saj je prav dostopnost umetniških del ena od plati njihove vrhunskosti.

 

Predsednica vlade je ob tem še izrazila veselje, da je imela čast otvoriti razstavo velikega, a žal pokojnega likovnega umetnika Lojzeta Spacala, pri katerem jo je najbolj pritegnilo njegovo izjemno občutenje in opazovanje okolja. Nazadnje je predsednica poudarila še poslanstvo umetniškega daru, ki nam v vsakdanjik prinaša pravljice, saj je prav »umetnost tisto, kar olepšuje in bogati naša življenja.«