NOVICA

14. 9. 2013

Predsednica vlade na proslavi ob 66. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini: "Odprto in na obzorje prihodnosti zagledano Primorsko danes Slovenija še kako potrebuje"

Foto: Stanko Gruden/STA

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek se je danes v Lipici udeležila proslave ob 66. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini. V slavnostnem nagovoru je v svojem imenu in imenu vlade čestitala vsem državljankam in državljanom Republike Slovenije ob državnem prazniku z besedami, da "letos ne slavimo le pogumnega razglasa Vrhovnega plenuma OF, ampak tudi 70. obletnico ustanovitve IX. korpusa, 70. obletnico ustanovitve prekomorskih brigad in 70. obletnico partizanskih učiteljev. Vsem, ki ste iz teh velikih časov danes z nami, izrekam priznanje in globoko spoštovanje. "

 

V nadaljevanju je premierka še dejala, da sta dolgoletna odprtost in gospodarska podjetnost Primorske prinesli "odprtost" tudi na drugih področjih družbenega življenja, od banke in pristanišča do kulture, medijev in zabave: "Tako, odprto in daleč na obzorje prihodnosti zagledano Primorsko, danes Slovenija še kako potrebuje: zaradi prepišne burje, poletnih idej, poslovnih priložnosti in prijaznih ljudi. Vsega tega nam nekako manjka. Živimo namreč v nevarnih časih – in pogosto jih po nemarnem delamo še težje. Tedaj se je treba spomniti pogumnih razglasov, a tudi glasov tragično preminulih." Predsednica vlade se je ustavila tudi ob današnji krizi in poudarila, da mora ostati naša vrednostna lestvica kljub vsemu slabemu, kar nam je prinesla kriza, enaka ter da moramo ceniti dejanja, ne besede, ki so v teh časih pogosto negativne. Ob koncu nagovora pa je predsednica vlade izrazila še zadovoljstvo nad nedavnim srečanjem treh predsednikov vlad v Benetkah, ki so se dogovorili veliko pomembnega, "kar se bo poznalo na vseh straneh meja".