TAMARA VONTA, DRŽAVNA SEKRETARKA

Foto: STA, Tamino Petelinšek

 

Tamara Vonta, rojena 13. decembra 1970, je po končani osnovni šoli v domačem Krškem  in po zaključeni  Gimnaziji Brežice na ljubljanski Fakulteti za družbene vede končala študij novinarstva. Že vse od začetka študija se je kot novinarka in voditeljica oblikovala v lokalnih in državnih časopisih ter radijskih programih, skoraj 20 let pa je delala na televiziji. Bila je članica začetne ekipe, ki je zgradila komercialno televizijsko hišo POP TV in ustvarila njen najbolj prepoznavni del — informativno oddajo 24UR. Bila je novinarka, voditeljica osrednje informativne oddaje in pozneje urednica, s posebnim veseljem pa tudi mentorica in učiteljica številnim mlajšim kolegicam in kolegom.

 

Ob tem je kot gostujoča predavateljica predavala na več visokih šolah (Gea College, IAM, MPM itd.) in je bila habilitirana predavateljica za področje novinarstva na Fakulteti za medije v Ljubljani. Vodila je številna izobraževanja o nastopanju v javnosti za različne naročnike in delala z mladimi  v nevladnih organizacijah, društvih in šolah. 

 

Leta 2011 je bila izvoljena za poslanko DZ na Listi Zorana Jankovića — Pozitivne Slovenije.  Predsedovala je parlamentarni komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti, kjer se je ukvarjala predvsem s temeljnimi človekovimi pravicami vseh državljank in državljanov in posebno pozornost namenjala najbolj občutljivim skupinam, kakor so Romi, izbrisani in manjšine, ter enakim možnostim za uveljavljanje žensk in moških na vseh področjih in ravneh.  Bila je predlagateljica in predsednica preiskovalne komisije za ekstremizem in  članica delovne skupine EMUNI v okviru Unije za Mediteran. 

 

Verjame v ljudi in njihovo moč ustvarjanja. Piše, bere in se vedno uči. Z družino živi v rojstnem Krškem in se vsak dan vozi v službo v Ljubljani.