Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
08.03.2007
Premier Janez Janša: Arbitraže ne zavračamo, vendar smo za arbitražo o celotni slovensko-hrvaški meji

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, ki se v Bruslju udeležuje zasedanja Evropskega sveta, je ob robu vrha Evropske ljudske stranke komentiral tudi zadnje izjave nekaterih evropskih politikov o možnih smereh prihodnjega reševanja mejne problematike med Slovenijo in Hrvaško. Pri tem je poudaril, da izrečeni predlogi ne predstavljajo nobene novosti, saj jih v Sloveniji poznamo že dlje časa ter se nanje tudi pripravljamo.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)


Pojasnil je, da Slovenija arbitraže načeloma ne zavrača, saj je tak način reševanja odprtih vprašanj med državama zagotovo boljši kot pa trajni konflikti. »Vendar pa, to da pokličeš nekoga tretjega, da ti pomaga reševati probleme ni najboljše spričevalo za eno ali pa za dve državi,« je še dejal slovenski premier, ter pojasnil, da je Slovenija zato iskala dodatne možnosti, da bi rešili stvari, ki do sedaj niso bile rešene.

 

»Treba je tudi povedati, da s strani Hrvaške, razen načelnega predloga, nismo dobili nobene izdelane variante, kako naj bi arbitraža izgledala,« je pojasnil predsednik slovenske vlade in ob tem dodal, da za Slovenijo ni sprejemljiva zgolj arbitraža o meji na morju. »V kolikor bi prišlo do arbitraže, bi bila to seveda arbitraža na celotni meji.«

 

Pri tem je premier Janez Janša izpostavil tudi problem verodostojnosti hrvaške strani, ki je podoben sporazum o meji podpisala tudi z Bosno in Hercegovino, pa ga prav tako ni ratificirala. V tej zvezi bosta, po njegovem mnenju, tudi slovenska javnost in pred tem tudi Državni zbor RS želela slišati vsebinsko razlago zakaj sporazum, ki je bil podpisan med obema državama naenkrat ni dober in ni bil ratificiran.

 

Ponovno pa je premier tudi pojasnil, da Slovenija ne povezuje reševanja bilateralnih vprašanj s hrvaško evropsko perspektivo, temveč je sosednjo državo vedno podpirala na poti v Evropo. Slovenija verjame, da je veliko vprašanj, ki so odprta - pri čemer nobeno od teh ni takšno, da bi bilo nekega usodnega pomena - vseeno lažje reševati znotraj istih političnih okvirov. Zaradi tega je postavljanje vprašanja arbitraže oziroma slovensko-hrvaških odnosov, ko gre za hrvaško pot v Evropsko unijo, po mnenju premiera Janeza Janše, zgrešena prioriteta.

 

Predsednik vlade Janez Janša je ob tem tudi povedal, da je možnost skupne seje vlad obeh držav še vedno odprta. »Vendar pa od takrat, ko je bila ta opcija odprta, ni prišlo do kakšnih velikih napredkov pri dokončanju pogajanj o dveh ali treh sporazumih, ki bi naj jih podpisali ob naslednjem srečanju. Ko bodo ti pogoji izpolnjeni lahko do tega srečanja pride,« je pojasnil in dodal, da doslej s strani sosednje države ni bilo pretiranega interesa, da se pogajanja končajo.

 

Magnetogram izjave predsednika Vlade RS

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh