Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
13.11.2007
Premier Janez Janša z vladno ekipo zaključil ponovni delovni obisk v Spodnjem Podravju

Predsednik vlade Janez Janša je z večerno dobrodelno nogometno tekmo v Gorišnici zaključil vladni obisk v Spodnjem Podravju. Vladna ekipa se je potem, ko je februarja 2006 prvič obiskala to regijo, včeraj in danes ponovno mudila v njej. Na popoldanski novinarski konferenci v Destrniku je pojasnil, da sodi Spodnje Podravje po razvitosti v spodnjo polovico, vendar se v zadnjih letih razvojni zaostanek za povprečno razvitostjo Slovenije zmanjšuje. Ob tem je navedel spodbudno dejstvo, da se je od zadnjega obiska v tej regiji delež dodane vrednosti na zaposlenega povečal, brezposelnost v regiji pa se je v tem obdobju znižala kar za 35%.

 

(Foto: Grega Wernig/Salomon 2000)

 

Po njegovem mnenju ima velike zasluge za zmanjšanje zaostanka gospodarstvo v regiji, ki je nadpovprečno razvojno usmerjeno. Po besedah premierja je gospodarska rast vidna tudi na trgu delovne sile. »Znižanje brezposelnosti je eno največjih znižanj v Sloveniji,« je dejal in poudaril, da se v regiji večajo tudi potrebe po delavcih, predvsem v panogah kot so gradbeništvo, promet, živilstvo in kovinarstvo.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Spodnje podravska regija je v obdobju 2004-2006 za 46 projektov na področju turizma, kmetijstva, gozdarstva, gospodarske infrastrukture in javnih storitev prejela skoraj 6 milijonov evrov evropskih sredstev. Poleg tega je regija dobila tudi nekaj več kot 3 milijone evrov iz naslova različnih INTERREG programov in programov čezmejnega sodelovanja. Iz kohezijskega sklada pa je Spodnje Podravje prejelo 19 milijonov evrov evropskih sredstev za projekt varovanja vodnih virov podtalnice Ptujskega polja. Premier je ob tej priložnosti občine in nosilce razvoja tudi spodbudil, da tudi v prihodnje koristijo znatna razvojna sredstva, ki so na voljo Sloveniji v finančni perspektivi za obdobje 2007 – 2013 in pri tem kot dobro prakso vzamejo tiste, ki so bili že doslej uspešni.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Predsednik vlade je na srečanju z novinarji poudaril pomen sprejetja novega zakona o financiranju občin, ki občinam v tej regiji prinaša dodatnih 10,5 milijonov evrov lastnih sredstev. »Prav vse občine v tej regiji dobijo na podlagi tega zakona več,« je dejal premier in dodal, da so se z novim zakonom prihodki občin v regiji v povprečju povečali za dobrih 10 milijonov evrov ali 26%. »Kljub tem izboljšavam, ki so bile narejene, pa živijo ljudje v Spodnjem Podravju v bistveno težjih okoliščinah kot v osrednji Sloveniji,« je zatrdil premier. »V tej regiji so občine, v katerih gospodinjstva še vedno prispevajo po več tisoč evrov za to, da dobijo priključek zdrave pitne vode. S tega vidika je naravnost cinično poslušati nekatere bogate slovenske občine in njihove župane, naj se Slovenija povrne na star sistem financiranja občin, ki je generiral takšne demografske in razvojne razlike,« je dejal.

 

Dotaknil se je tudi enega od strateških projektov Slovenije, regionalizacije, ki uvršča Spodnje Podravje v eno od prihodnjih 14 pokrajin. Ta naj bi obsegala 19 občin in bi po velikosti in številu prebivalcev sodila na deveto mesto. Po besedah predsednika vlade naj bi bilo za opravljanje regionalnih nalog iz državnega proračuna neposredno preneseno skoraj 34 milijonov evrov in za razvojne naloge pokrajine še dodatnih 10 milijonov evrov. »Gre za znatna sredstva, ki se ne bodo vzela občinam in se združevala na pokrajinskem nivoju, ampak bodo prenesena iz državnega proračuna,« je ob tem zatrdil premier.

 

Premier in ministri so se tokrat udeležili preko 60-tih različnih dogodkov in srečanj, osrednji del pa je bil dopoldanski posvet vlade v Ormožu. Na njem so analizirali stanje ter razvojne potenciale v regiji ter preverili kaj od dogovorjenega iz februarja 2006 je bilo realizirano. Strinjali so se, da je bila velika večina obljub in zavez iz lanskega leta realizirana ali pa je realizacija v teku. Člani vlade pa so govorili tudi o novih razvojnih priložnostih, ki so se v tem času ojavile v Spodnjem Podravju.

 

(Foto: Grega Wernig/Salomon 2000)

 

V nadaljevanju je predsednik vlade obiskal podjetje Perutnina Ptuj. Poudaril je, da gre za dobro slovensko podjetje s sto letno tradicijo, ambicioznimi načrti in ambicijo postati eden ključnih igralcev v svoji branži v regiji. Vlada te ambicije podpira, tako pa bo tudi v prihodnje. Sogovorniki so se strinjali, da bo potrebno še več napora vložiti v promocijo kvalitetnih domačih prehrambenih izdelkov. V ta namen ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zaključuje pripravo predloga zakona, ki bo urejal načrtovanje in izvajanje generične promocije kmetijskih in živilskih proizvodov. Ob dejstvu, da gre v primeru Perutnine Ptuj za uspešno podjetje, ki ustvarja tudi dobičke, pa je premier spomnil tudi na drugo plat. »Včeraj sem ob neki drugi priložnosti govoril tudi z nekaterimi delavci iz tega podjetja, ki pa so prikazovali drugo plat – relativno nizke plače glede na slovensko ali evropsko povprečje. Morda bi se dalo nekaj več narediti tudi v smislu, da se izboljša finančni položaj zaposlenih,« je dejal.

 

(Foto: Grega Wernig/Salomon 2000)

 

Predsednik vlade si je nato na Ptuju ogledal še Vrtec Ptuj, enoto Zvonček, ki spada med najmodernejše vzgojno-izobraževalne ustanove in obnovo katerega je poleg še 38 investicij sofinanciralo ministrstvo za šolstvo in šport.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Pozno popoldne se je premier z ministri na Ptuju sešel še na srečanju z župani, gospodarstveniki, poslanci, državnimi svetniki ter drugimi nosilci razvoja iz Spodnjega Podravja, kjer so govorili o razvojnih perspektivah in priložnostih tega konca Slovenije. Srečanje je minilo v znamenju številnih priložnosti, ki jih prinaša nov način financiranja občin, načrtovana regionalizacija in možnosti razvojnih spodbud iz t. i. evropskih sredstev. Predstavniki širšega Ptujskega političnega, gospodarskega in družbenega življenja so tokratni vladni obisk ocenili kot uspešen in produktiven. Kot so menili, je vlada skorajda v celoti uresničila obljube, ki jih je dala ob prvem obisku pred dobrim letom.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Ob zaključku obiska v Spodnjem Podravju se je vladna ekipa v Gorišnici pomerila še v dobrodelni nogometni tekmi z ekipo gospodarstvenikov in politikov s tega območja. Zmagala je ekipa Vlade RS, ki je domačine ugnala z rezultatom 7:3.

 

 Izjava predsednika Vlade RS za medije

Nazaj na seznam
|
Na vrh