Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
19.06.2008
Premier Janez Janša: Evropski voditelji smo enotni, da poiščemo rešitev iz nastale situacije

Voditelji držav in vlad članic Evropske unije so prvi dan zasedanja Evropskega sveta v Bruslju, ki ga je vodil njegov predsednik, slovenski premier Janez Janša, glavnino časa posvetili rasti cen hrane in nafte ter razmeram, nastalim po irski zavrnitvi Lizbonske pogodbe pretekli teden.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Dokončnih sklepov sicer niso sprejeli, saj bodo razpravo nadaljevali še jutri. »Med večerjo smo poslušali oceno predsednika irske vlade Briana Cowena o razlogih za negativni izid referenduma o Lizbonski reformni pogodbi in odprli razpravo o tem vprašanju,« je po koncu prvega dne sklepnega vrha pod slovenskim predsedstvom pojasnil premier Janez Janša. »Razprava je bila odkrita, usmerjena v izmenjavo mnenj in oceno posledic rezultata za Irsko in Evropsko unijo,« je povedal na novinarski konferenci ter dodal, da je bilo na koncu razprave izoblikovanih nekaj predlogov, ki bodo jutri še predmet podrobne obdelave.

 

Premier Janez Janša v pogovoru z irskim kolegom Brianom Cowenom (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

»Na podlagi dosedanje razprave je prišla do izraza velika enotnost članov Evropskega sveta, da poiščemo rešitev iz te situacije. Pripravljenost za to je izjemna, saj se vsi zavedamo, da Evropska unija potrebuje nekatere nove odgovore na globalne izzive,« je poudaril. Dodal je, da so člani Evropskega sveta na podlagi tega spoznanja tudi iskali rešitve. Opozoril pa je, da Irski ne bodo postavili nobenega roka, v katerem bi ta morala predstaviti konkretne predloge za rešitev nastale situacije.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Izrazil je tudi prepričanje, da bo Evropska unija našla rešitev za Lizbonsko pogodbo, preden bo katera koli kandidatka za članstvo zrela za vstop v povezavo. »Ne vidim razloga, da se osredotočamo na vprašanje širitve in govorimo o tem kot o ključni žrtvi. To ni ključno vprašanje,« je dejal premier. Pri tem je poudaril, da ni nobenega razloga za to, da države kandidatke, ki se pogajajo za članstvo, kakor koli čakajo s potrebnimi reformami ali celo upočasnijo ta proces. Po njegovem namreč tudi Evropska komisija nima namena, da upočasni ta proces.

 

Predsednik slovenske vlade in Evropskega sveta Janez Janša in italijanski premier Silvio Berlusconi (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Veliko časa so voditelji držav in vlad sedemindvajseterice namenili tudi posledicam hitre rasti cen hrane in nafte, še posebej z vidika vpliva teh podražitev na standard državljank in državljanov Evropske unije. Tako so se seznanili s predlogi kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov Evropske komisije, ki jih lahko za omilitev posledic visokih cen sprejmejo nacionalne vlade. »Gre za pomembno temo. Evropski svet je namreč, na podlagi opravljenih razprav v minulih mesecih, ki so potekale na različnih ravneh, pred tem, da sprejme nekatere pomembne zaključke,« je povedal predsednik vlade in Evropskega sveta Janez Janša. Po njegovih besedah je bila razprava dolga, nadaljevali pa jo bodo še jutri.

 

Slovaški premier Robert Fico in slovenski premier Janez Janša (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Pred zasedanjem Evropskega sveta pa so se popoldne voditelji držav in vlad sešli še na sestanku Sveta, na katerem so obravnavali poročili Evropske komisije in Evropske centralne banke o izpolnjevanju kriterijev Slovaške za prevzem evra. Strinjali so se, da je Slovaška izpolnila kriterije za prevzem skupne evropske valute ter bo tako s 1.1.2009 postala 16. članica evro območja.

 

Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering in predsednik slovenske vlade in Evropskega sveta Janez Janša (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

V nadaljevanju pa so se evropski voditelji sešli še s predsednikom Evropskega parlamenta Hansom-Gertom Pötteringom in se seznanili s pogledi te evropske institucije na vprašanja, ki so na dnevnem redu tokratnega zasedanja Evropskega sveta.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

   Novinarska konferenca predsednika Vlade RS in predsednika Evropske komisije

Nazaj na seznam
|
Na vrh