Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
27.06.2006
Premier na Holmcu: Slovenska policija je bila prva realna moč, ki je začela varovati osamosvojitvene težnje slovenskega naroda

Predsednik vlade se je ob 15. obletnici dneva policije udeležil slovesnosti na Holmcu. Ob tej priložnosti je kot slavnostni govornik poudaril edinstveno vlogo policije pred in med osamosvojitveno vojno za Slovenijo.

FOTO: Arsen Perić/Salomon 2000

 

Premier je dejal, da ima vsaka vojna odločilne bitke in dogodke, ki so del širših dogajanj, vendar si jih kasneje vedno zapomnimo kot odločilni prispevek k zmagi in končnemu rezultatu. Tudi vojna za Slovenijo ima takšne bitke.

 

"Bitka za Holmec je bila ena najpomembnejših posamičnih bitk v vojni za Slovenijo, ne samo zaradi konkretnega pomena tega mejnega prehoda ali poguma , ki je bil tu izkazan, ampak zaradi širšega sporočila , ki ga je ta bitka dala slovenski javnosti v času najtežje preizkušnje. Ko je ta vest, da ste na Koroškem osvobodili mejni prehod Holmec,  prispela v koordinacijsko skupino, je bila to poglavitna pozitivna vest tistega dne za nas ter za celotno Slovenijo. Ta vest je odmevala širše po enotah slovenske teritorialne obrambe in slovenske policije ter dala pogum tistim, katere je podoben podvig še čakal," je pojasnil premier ter zatrdil, da je prav, da je prva pobuda o 27. juniju kot dnevu slovenske policije, prišla iz Koroške od neposrednih udeležencev tega spopada. Po njegovih besedah je kljub temu, da je slovenska policija odigrala za Slovenijo v času vojne in pred njo, v postopkih zavarovanja slovenske osamosvojitve, pomembno soodločilno vlogo tudi drugod, je vendarle bitka za mejnih prehod Holmec nekaj posebnega.

 

"Slovenska policija je v bistvu prva realna slovenska moč, ki je začela varovati osamosvojitvene težnje slovenskega naroda tudi v času, ko so se šele pripravljale demokratične spremembe. Če je šlo takrat za bolj varnostno vlogo policije, je šlo v času vojne za Slovenijo tudi za takšno vlogo slovenske policije, kakršne policija v drugih državah nima," je dodal premier.

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh