Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
05.07.2006
Premier Janša: Dogovor o dvojezični topografiji je korak v pravo smer, nismo pa še dokončno zadovoljni

»Gre za reševanje vprašanja, ki desetletja ni bilo rešeno. V tem času se je igralo na vse ali nič. Manjšina je več ali manj dobila nič, zaradi tega smo predlog te rešitve pozdravili kot korak v pravi smeri, ne pa še kot neko rešitev, s katero bi lahko bili dokončno zadovoljni«, je v prvem odzivu na dogovor o dvojezičnih krajevnih napisih na avstrijskem Koroškem povedal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem je opozoril na ključno vprašanje t.i. odprtostne klavzule, ki zagotavlja, da s to rešitvijo postavljanje dvojezičnih tabel še ni zaključeno.

 

Foto: BOBO

 

Po mnenju premierja so zunanja obeležja pomembna, niso pa ključna. »Ključen je položaj slovenske manjšine, ključno je tisto, kar omogoča, da se slovenska manjšina ne zmanjšuje, ne asimilira. S tega vidika je potrebno omeniti premike v zadnjih letih, ko je bilo več denarja namenjenega za dvojezične vrtce, za dvojezične šole, ko se je povečalo število tistih, ki se na avstrijskem Koroškem učijo slovenskega jezika«, je prepričan premier.

 

Kar zadeva Avstrijsko državno pogodbo, je predsednik vlade mnenja, da gre za mednarodni sporazum, ki ga ena od podpisnic ne more enostransko spremeniti, glede slovenske notifikacije nasledstva Avstrijske državne pogodbe, pa je naslovil vprašanje na tiste, ki so bili na oblasti 12 let, pa tega niso storili. Po besedah predsednika vlade pa to nič ne spreminja dejstva, da je slovenska država bila, je in bo tisti dejavnik, ki bo ščitil slovensko manjšino ne samo v Avstriji, ampak tudi povsod drugod, v vseh ostalih sosednjih državah in da je bilo v zadnjih letih tukaj narejeno kar nekaj korakov naprej.

 

Premier je izrazil tudi upanje, da bo prišlo do večjega soglasja znotraj manjšinskih organizacij na avstrijskem Koroškem in ocenil, da je bil sestanek s predstavniki manjšine na zunanjem ministrstvu v Ljubljani koristen, ker je prišlo do določenega zbližanja stališč. »Dokler bo manjšina razdeljena, bodo tudi tisti, ki ne želijo rešiti vprašanja, imeli lahko delo«, je še menil premier.

 

V svojem odzivu na dogovor o dvojezičnih krajevnih napisih na avstrijskem Koroškem, pa se je predsednik vlade odzval tudi na kritike največje opozicijske stranke LDS. V zvezi s tem je dejal, da so imeli nekateri, ki so danes najbolj glasni, desetletja priložnost, da bi zadevo rešili, pa je niso premaknili niti za milimeter.

Nazaj na seznam
|
Na vrh