Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
11.07.2006
Premier s pogovori z visokimi predstavniki ameriške administracije sklenil uradni obisk v ZDA

Premier Janez Janša je z današnjimi srečanji sklenil uradni obisk v Združenih državah Amerike. Srečal se je s podpredsednikom ZDA Dickom Cheneyem ter državno sekretarko Condoleezzo Rice. Poleg tega pa se je predsednik slovenske vlade sešel še s predsednikom Predstavniškega doma Kongresa Dennisom Hastertom, predsednikom zunanjepolitičnega odbora Senata Richardom Lugarjem, s senatorjem Tomom Harkinom in predstavniki Ameriške gospodarske zbornice, ki so skupaj s predstavniki ameriških podjetij izražali precejšnje zanimanje za vlaganja in sodelovanja v Sloveniji.


Premier se je srečal z ameriškim podpredsednikom Dickom Cheneyem (FOTO: BOBO)

 

Premier se je najprej sestal z ameriškim podpredsednikom Dickom Cheneyem. Pogovori z njim so bili politične narave, kakor tudi kasneje s predsednikom Predstavniškega doma Dennisom Hastertom in demokratskim senatorjem slovenskega rodu Tomom Harkinom. Premier je dejal, da so največ časa posvetili položaju na Balkanu, kjer  imajo Američani zelo podobna stališča glede odprtih vprašanj v regiji.

 

Predvsem s podpredsednikom Cheneyjem pa je beseda tekla tudi okoli potrebe po usklajeni energetski politiki med ZDA in EU, kot tudi o potrebi po sprejetju skupne energetske politike v EU. Premier Janez Janša je dejal, da so Cheneyja in kongresnike obvestili o Strateškem forumu Bled, ki ga Slovenija organizira letos avgusta na temo kaspijske regije oziroma kaspijskega bazena. Tam bodo sodelovali številni ugledni mednarodni politiki, gospodarstveniki in strokovnjaki za strateška energetska vprašanja. "Ta forum vzbuja velik interes in velika pričakovanja," je dejal premier. Forum bo omogočil razpravo in izmenjavo mnenj ter idej o zagotavljanju energetskih virov Evropi iz kaspijskega bazena.

 

Premier se je srečal z ameriško državno sekretarko Condoleezzo Rice (FOTO: BOBO)

 

Američane je zelo zanimala slovenska ocena položaja v Srbiji, vprašanje prihodnjega statusa Kosova in posledice odločitve Črne gore za samostojnost. "Povsod so dejali, da naše mnenje zelo cenijo, ker poznamo razmere in smo bili pripravljeni prevzeti odgovornost za urejanje zadev. Slovenija je zelo angažirana in z naslednjim letom, ko bomo na Kosovo praktično poslali cel bataljon Slovenske vojske, se bomo zelo povzpeli med tistimi, ki prispevajo realne sile in sredstva. Tako da smo tudi po tej plati kredibilen sogovornik," je dejal premier.

 

Na pogovorih s predsednikom Predstavniškega doma Dennisom Hastertom so bili prisotni tudi drugi kongresniki. Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da so bile izrečene pohvale na račun Mednarodnega sklada za razminiranje (ITF) in tudi za ustanove, ki jih je Slovenija ustanovila za pomoč pri odpiranju evroatlantske perspektive državam zahodnega Balkana.

 

Premier se je sestal s predsednikom Predstavniškega doma Kongresa Dennisom Hastertom (FOTO: BOBO) 

 

S senatorji in kongresniki so se pogovarjali še o kriznih žariščih po svetu in operacijah, v katerih Slovenija in ZDA sodelujejo v okviru zveze NATO. Govorili so tudi o vprašanju Sudana.

 

Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da so na Ameriški gospodarski zbornici govorili o krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama, ki bi lahko bilo še boljše. Slovenska stran je sogovornikom predstavila priložnosti v Sloveniji, ki so vezane na geostrateški položaj države, kar je dobro izhodišče za poslovanje v EU in na Balkanu. Na srečanju so bili prisotni predstavniki podjetij, ki že vlagajo v Sloveniji ali pa iščejo te možnosti, kot sta Goodyear in Harrah's, ter nekatera druga podjetja, ki razmišljajo o Sloveniji kot odskočni deski za poslovanje v regiji.

 

Premier Janša je po pogovoru dejal, da je slišal veliko pohvalnih besed na račun slovenskega vstopanja v evroobmočje, kar državo dela še bolj privlačno za poslovanje. Ameriške sogovornike so zelo zanimale tudi napovedane reforme. Razkril je, da mu je predsednik Bush v ponedeljek, potem, ko mu je premier predstavil reforme, dejal: »Ko boste končali delo doma, pridite pomagat še nam.«

 

Premier se je srečal s senatorjem Tomom Harkinom (FOTO: BOBO)

 

Na koncu pa se je premier srečal še z ameriško državno sekretarko Condoleezzo Rice. Obravnavala sta predvsem vprašanja, povezana s položajem na Balkanu. Zelo so jo zanimala stališča predsednika slovenske vlade glede položaja v Srbiji in Kosovu. "Strinjali smo se, da mora Srbija nadaljevati demokratične reforme, okrepiti sodelovanje s haaškim sodiščem, obenem pa je potrebno za Srbijo držati odprta vrata za evroatlantske intergracije. To mora biti vzpodbuda in tega stališča smo bili veseli glede na to, da je to eno ključnih vprašanj za stabilizacijo celotne regije," je dejal premier. ZDA tudi podpirajo pogajanja o prihodnjem statusu, ki potekajo na Dunaju.

 

Premier se je srečal s predstavniki ameriške gospodarske zbornice (FOTO: BOBO)

 

"Strinjajo se z nami, da mora rešitev biti takšna, da bo prinesla več stabilnosti, ne pa nestabilnost v regiji. In delimo tudi mnenje, da bo potrebno do rešitve priti s pogajanji," je dejal predsednik vlade. Dodal je, da glede statusa Kosova ne bo enostavnih odločitev, zato so v tej zvezi potrebne vzpodbude. "ZDA imajo v tem delu sveta, še posebej na Kosovu, veliko moralno avtoriteto zaradi preteklih dogodkov in podpore. Z njihovo podporo verjamemo, da bomo našli rešitev, ki jo bosta na koncu priznali obe strani," je sklenil premier Janez Janša.

 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh