Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
24.07.2006
Premier Janez Janša je gostil latvijskega premiera Aigarsa Kalvitisa

Na povabilo predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše se danes na uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudi predsednik Vlade Republike Latvije Aigars Kalvitis. Namen obiska latvijskega premiera je bil nadaljevanje in poglobitev političnega dialoga na visoki ravni ter krepitev vsestranskega sodelovanja med državama tako na bilateralnem kot na multilateralnem področju.

 

FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000

 

Na novinarski konferenci po skupnih pogovorih je premier Janez Janša najprej poudaril, da med Slovenijo in Latvijo že dolgo časa vladajo prijateljski odnosi. »Še posebej smo Latviji hvaležni za njihovo podporo v najbolj usodnih časih za Slovenijo. Latvija je bila ena prvih držav, ki je Slovenijo priznala,« je dejal premier Janez Janša.  Nadalje je premier povedal, da je sodelovanje med obema državama, glede na relativno oddaljenost, izjemno dobro. Po premierovem obisku lanskega septembra v Rigi, se je povečalo tudi gospodarsko sodelovanje. V prvih treh mesecih letošnjega leta je gospodarsko sodelovanje poraslo kar za 28 odstotkov. »Skupne številke so sicer še vedno relativno majhne, vendar pa je to zelo pozitiven trend in glede na to, da smo oboji del gospodarskega prostora EU, se možnosti vsako leto povečujejo,« je poudaril premier Janez Janša. Izpostavil je, da dobro sodelujemo tudi na vseh drugih področjih. Prav tako kot Slovenija je tudi Latvija med prvimi ratificirala Evropsko ustavno pogodbo. »Pravzaprav so oni to storili v času, ko je bilo to najtežje, po negativnih referendumih v Franciji in na Nizozemskem in s tem pokazali veliko poguma,« je dejal premier. Tudi glede prihodnosti Evropske ustavne pogodbe imamo podobno stališče. Premier je dejal, da bomo tudi v prihodnosti in tudi v času slovenskega predsedstva, delali na tem, da ostale države članice EU, bodisi ratificirajo predlagano Evropsko ustavno pogodbo, bodisi da se skupaj dogovorimo za kompromis, ki bo Evropo vodil naprej.

 

V nadaljevanju je slovenski premier izpostavil, da bo letos jeseni Latvija gostila vrh zveze NATO. Izrazil je upanje, da bo to srečanje vsebinsko, da bo NATO na tem vrhu v Rigi odgovoril na aktualna vprašanja, s katerimi se zavezništvo sooča in da bo še naprej ostala v veljavi politika odprtih vrat. Torej, da bo govora o širitvi zveze NATO in da se ta politika ne bo spremenila.

 

Premier Janez Janša se je premieru Kalvitisu zahvalil za zelo natančno poročilo o situaciji na Baltiku, v Ukrajini in v ostalih državah, kjer se v zadnjem času dogajajo spremembe ali pa se spremembe dogajajo počasneje, kot bi si vsi želeli. »Tudi glede te regije delimo skupno prepričanje, da je potrebno, da imata tako NATO kot EU, vrata odprta in da to predstavlja praktično edino realno pozitivno alternativo za države v tej regiji. To velja tudi za Zahodni Balkan, kjer pa smo mi na kratko predstavili naše videnje položaja in kjer je situacija glede perspektive podobna, kot v njihovi regiji,« je zaključil premier Janez Janša. 

 

Latvijski premier Aigars Kalvitis je najprej izpostavil močno osebno prijateljstvo, ki veže oba predsednika vlad, kar se odraža tudi v prijateljstvu med državama. Strinjal se je, da so odnosi med državama postali bolj aktivni. »Obe državi sta majhni in uspešni novi članici EU z veliko gospodarsko rastjo in dobrim razvojem ter prihodnostjo. Zaradi tega je pomembno razvijati tesne bilateralne odnose, še posebej na gospodarskem področju,« je dejal premier Kalvitis.  Istočasno je omenil, da sta obe državi kljub majhnosti zelo uspešni. »Med dvoletnim članstvom v EU sem ugotovil, da majhne države lahko igrajo pomembno vlogo v evropski politiki. Naše izkušnje lahko ponudimo tudi nekaterim večjim in starejšim članicam EU,« je dejal premier Kalvitis. Vse nove članice je pozval, naj igrajo bolj aktivno vlogo pri tem, kako razviti EU na bolj dinamičen način. Prav tako je izrazil zadovoljstvo, da bodo smeli gostiti vrh NATO, kar je zelo pomemben dogodek.

 

Premier Janez Janša je še izrazil priznanje Latviji, ki dosega izredno visoko gospodarsko rast. V letošnjem prvem trimesečju je znašala kar 13 odstotkov. Opozoril pa je, da je inflacijo vedno težje nadzirati zaradi visokih cen nafte in drugih energentov. Izrazil je upanje, da bo Latvija vstopila v evroobmočje čimprej.

 

Premier Kalvitis je dejal, da je za Latvijo zelo pomembno, da se pridruži evroobmočju. Politično so zainteresirani to storiti takoj, ko bo mogoče. Latvija izpolnjuje vse kriterije razen inflacije. »Naš cilj je doseči evro do leta 2010, če bo mogoče pa tudi prej. Povabil sem kolege iz baltskih držav, da k tej tematiki pristopimo skupaj, kajti kot regija lahko dosežemo boljše rezultate, kot pa vsaka država posamezno. Mislim, da imamo dobre možnosti, da pridemo v evroobmočje takoj za Slovenijo. Leto pa je še odprto,« je zaključil premier Kalvitis. 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh