Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
25.07.2006
Predsednik vlade na seminarju za ministre in državne sekretarje o predsedovanju EU

Predsednik vlade RS Janez Janša se je danes udeležil seminarja za ministre in državne sekretarje o predsedovanju EU. Svoje konkretne izkušnje za predsedovanje so zbranim predstavili gostje iz Velike Britanije, Danske in Avstrije.

 

 
  FOTO: Nebojša Tejić/Salomon 2000


Ob tem je premier povedal, da Slovenija počasi zaključuje prvo fazo priprav na predsedovanje Evropski uniji v prvi polovici leta 2008. Dejal je, da gre v prvi fazi predvsem za načrtovanje, oblikovanje prvega osnutka prioritet predsedovanja, kadrovske priprave, priprave finančnih in ostalih načrtov ter zmogljivosti, v prvo fazo pa spada tudi prenašanje izkušenj in sodelovanje s tistimi, ki so že predsedovali Evropski uniji. »Del tega programa izvajamo tudi danes, ko nam naši kolegi iz Velike Britanije, Danske in Avstrije prenašajo njihove konkretne izkušnje v času predsedovanj, ko gre za oblikovanje programov, kadrovske priprave in predvsem za sodelovanje med različnimi sestavami Sveta in Evropskim parlamentom, evropskimi institucijami in seveda, ko gre za nekatere praktične izkušnje, ki jih imajo ministri, člani vlade države, ki predseduje pri oblikovanju in koordiniranju dela Sveta. Iz tega vidika so pač najpomembnejše tiste izkušnje, ki napotujejo na pravočasne priprave, na zelo dobro planiranje za tistega pol leta in predvsem v tej smeri teče danes beseda,« je povedal premier.

 

Današnji seminar je pomembna priprava na najvišji ravni, saj so se ga udeležili skoraj vsi ministri in večina državnih sekretarjev. Do sedaj je bilo že veliko srečanj in seminarjev za drugi, tretji in četrti nivo državne administracije, ki bo pri tem sodelovala, s koncem letošnjega leta se bo ta prva faza priprav zaključila, z januarjem naslednjega leta pa se začenja druga. Predsednik vlade je izpostavil, da je za to drugo fazo priprav na predsedovanje Evropski uniji značilno ne samo ukvarjanje s praktičnimi zadevami in z usposabljanjem lastnih sil za uspešno predsedovanje  in vodenje Evropske unije, ampak bo šlo predvsem za poglobljeno spoznavanje problemov, s katerimi se bo EU soočala tudi v času našega predsedovanja. Po njegovih besedah to ne bo samo poznavanje problemov na splošni evropski ravni, ampak tudi spoznavanje problemov znotraj držav članic EU, vseh tistih, kateri neposredno vplivajo tudi na  oblikovanje skupnih odločitev. »Glede na časovnico, ki jo imamo v tem mandatu v vladi, se konec tega leta zaključuje tudi tisto najbolj obsežno delo, ki ga imamo na področju gospodarskih in socialnih reform. Računamo, da bo do konca tega leta vsa ključna zakonodaja pod streho, kar pomeni, da bo za ta vladni nivo sproščeno dovolj časa, da te priprave pospešimo in da uspešno izvedemo tudi drugo fazo. Za uspešno predsedovanje EU je namreč zelo pomembno, da tisti, ki predsedujemo Evropskemu svetu, oziroma različnim sestavam Sveta, poznamo tudi širše razmere na skupni evropski ravni, pa tudi v državah članicah, še posebej tam, kjer se soočajo s problemi, zaradi katerih stoji tudi skupna evropska agenda,« je zaključil predsednik vlade. 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh