Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
30.07.2006
Premier na spominski slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem

Predsednik vlade Janez Janša se je danes kot častni pokrovitelj udeležil spominske slovesnosti ob 90-letnici postavitve Ruske kapelice pod Vršičem. V svojem nagovoru je poudaril, da je spomin na ruske vojake, ki jih je pred devetdesetimi leti pokopal snežni plaz, še vedno živ in da je Ruska kapelica postala pomemben simbol prijateljstva med ruskim in slovenskim narodom.

 

FOTO: PRimož Lavre/Salomon 2000

 

Po besedah premierja Ruska kapelica potrjuje odlične odnose med državama, ki so se izoblikovali skozi zgodovino. Republika Slovenija in Ruska federacija vse od vzpostavitve diplomatskih odnosov uspešno vzdržujeta in poglabljata kontinuiran in odkrit dialog o vseh vprašanjih dvostranskega sodelovanja ter o najpomembnejših mednarodnih zadevah – to je nenazadnje dokazal tudi nedavni obisk predsednika slovenske vlade v Moskvi. Na razvoj odličnih odnosov med državama pa vpliva tudi dejstvo, da so pripadniki slovenskega in ruskega naroda kljub geografski oddaljenosti drug do drugega vedno čutili iskreno naklonjenost, saj sta jih povezovala duh slovanstva pa tudi bogata zapuščina bratov Cirila in Metoda, zavetnikov Evrope.

 

»Tudi v prihodnje se bomo Slovenci in Rusi, izhajajoč iz pozitivnih izkušenj medsebojnega sodelovanja, rezultatov, doseženih na gospodarskem področju, dinamičnega političnega dialoga ter kulturne in duhovne bližine, lažje soočali z izzivi v mednarodnem okolju, če bomo krepili medsebojni dialog. Za miren razvoj in blaginjo so potrebna skupna dejanja in solidarnost, zato so partnerski odnosi med Slovenijo in Rusijo pomembni tudi v najširšem evropskem in mednarodnem kontekstu,« je poudaril premier.

 

»Ruska kapelica, pred katero danes stojimo, je svojevrsten opomin, ki nas opozarja na nesmiselnost vojn. Kot takšna je tudi pomemben simbol procesa zbliževanja med evropskimi narodi, ki si želijo, da se strahote dveh svetovnih vojn ne bi nikoli ponovile. Sodelovanje Ruske federacije in Evropske unije je danes del istega mirovnega projekta, ki prinaša mir in blagostanje celotnemu kontinentu. Projekta, ki ni bil zasnovan samo za našo generacijo, ampak ga želimo ohraniti tudi prihodnjim rodovom,« je zaključil svoj nagovor predsednik vlade Janez Janša.

 

Pred samo slovesnostjo pa se je premier udeležil še dogodka ob preimenovanju odseka ceste Kranjska Gora – Vršič v Rusko cesto. Slovenska vlada se je namreč v znak spoštovanja do tragično umrlih ruskih vojakov odločila, da visoki jubilej zaznamuje s preimenovanjem tega dela ceste do prelaza Vršič. Na usodo tragično umrlih ruskih vojakov pa bo opozarjal tudi križ, ki bo stal ob cesti v bližini kapelice.


Govor predsednika vlade

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh