Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
01.09.2006
Premier Janez Janša: Enostranski posegi pri Hotizi so nedopustni

Predsednik Vlade RS Janez Janša je ob današnjem vzponu na Triglav, kjer se je udeležil prireditve Vrh na vrhu komentiral tudi aktualno dogajanje na Hotizi. Poudaril je, da je nedopustno z enostranskimi posegi spreminjati stanje, dokler ni dosežen dogovor o državni meji.

 

 

Foto: Lavre/Salomon 2000

 

 

Dejal je, da trenutno velja stanje kot je veljalo na dan 25. junija 1991, saj sporazum o državni meji na tem območju ni dosežen. Nasip, ki ga je zgradila in v preteklosti tudi vzdrževala Slovenija, je dejansko potreben obnove, vendar po besedah premierja s Hrvaško po nekajmesečnem dogovarjanju o načinu obnove do dogovora ni prišlo. »Slovenija je predlagala skupno obnovo, Hrvaška pa je brez predhodnega dogovora sama pričela z deli. Zato se je Slovenija morala odzvati«, je poudaril predsednik slovenske vlade.

 

 

O tem je premier Janez Janša večkrat govoril tudi s hrvaškim predsednikom vlade Ivom Sanaderjem, do sestanka na ravni premierov pa ni prišlo, ker stališča še niso usklajena. Izrazil je upanje, da bo prišlo do uskladitve stališč v smislu spoštovanja brionske izjave o izogibanju incidentom in da bodo ta stališča lahko dobila svojo potrditev tudi na tej ravni. "Vse je odvisno od diplomatske aktivnosti; močno upam, da bo uspešna," je še dejal premier Janez Janša.

Nazaj na seznam
|
Na vrh