Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
07.09.2006
Premier Janez Janša je sprejel varuha človekovih pravic

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes sprejel varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka, ki mu je ob tej priložnosti predal enajsto redno letno poročilo za 2005. Strinjala sta se, da se stanje človekovih pravic v Sloveniji izboljšuje, po besedah varuha na tem področju namreč ni posebno kritičnih razmer.

 

FOTO: KPV

 

Varuh človekovih pravic je v pogovoru med drugim izpostavil nujno sprejetje zakona o bolnikovih pravicah, v katerem bi bilo potrebno normativno urediti oziroma omejiti pravico dostopa do podatkov v zdravstveni dokumentaciji pacienta. Prav tako je opozoril na še vedno nesprejeti zakon o duševnem zdravju ter pohvalil izboljšanje razmer v centru za tujce in azilnem domu. Po njegovih besedah namreč Center za tujce v Postojni sodi med enega boljših v Evropi. Pri predstavitvi stanja na področju pravosodja je opozoril na še vedno perečo problematiko sojenja v razumnem roku, izpostavil pa je tudi pravico državljanov do popravka v medijih.

 

Premier Janez Janša je dejal, da varuhovo poročilo razume kot dobrodošel korektiv in podlago za razmislek o morebitnih izboljšavah pri delu državnih organov. Tudi vlada se zaveda nekaterih dejstev, ki jih navaja varuh v svojem poročilu, zato so bili v tem času že sprejeti določeni ukrepi. Tako je po skupnem sestanku predsednika vlade z glavnimi republiškimi inšpektorji koordinacijo pri delu inšpekcijskega sveta prevzelo Ministrstvo za javno upravo, pripravljen pa je tudi že osnutek zakona o romski etnični skupnosti. Premier je še poudaril, da moramo vsi skupaj posebno skrb nameniti tisti kategoriji državljanov, ki živijo pod pragom revščine, pa velikokrat niso dovolj glasni, da bi pritegnili dovolj pozornosti.

 

Glede na raznolikost problematike, ki jo je varuh izpostavil v svojem poročilu, bodo poročilo obravnavala vsa ministrstva in se opredelila do posameznih navedb. Na podlagi tega bo vlada v kratkem sprejela skupne usmeritve za čim bolj učinkovito izvajanje priporočil varuha človekovih pravic.

Nazaj na seznam
|
Na vrh