Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
10.09.2006
Izjava predsednika vlade Janeza Janše ob peti obletnici terorističnega napada, 11.9.2001

FOTO: BOBO

 

V teh dneh mineva pet let od terorističnih napadov na ZDA, v katerih so ugasnila številna nedolžna življenja. Ti napadi so človeštvo brutalno opozorili na varnostno realnost sodobnega sveta. 11. septembra 2001 se je končalo obdobje, ko je velik del svetovnega prebivalstva verjel, da po koncu hladne vojne prihaja do trajnega obdobja miru in stabilnosti.

 

Pokazalo se je, da demografske, razvojne, medkulturne in druge napetosti, ki spremljajo proces globalizacije, lahko postanejo alibi različnim skrajnim skupinam, ki ne izbirajo sredstev pri uveljavljanju svojih ciljev. Res je sicer, da so razlogi za terorizem kompleksni, vendar pa nobeden med njimi ne opravičuje ogrožanja nedolžnih življenj. Zato se je silovitost terorističnih napadov pred petimi leti odrazila tudi v povečani odločenosti mednarodne skupnosti, da se zoperstavi tovrstnim terorističnim grožnjam.

 

Boj proti terorizmu zahteva celovito in večplastno angažiranje vseh dejavnikov mednarodne skupnosti. Ne obstaja en sam način, ki bi bil uporaben za vse pojave terorizma. Pri vseh pa je potreben proaktivni pristop, ki dviguje raven varnosti, hkrati pa vsem terorističnim strukturam pošilja pomembno sporočilo: da civilizirani svet ne bo popuščal pred njihovim nasilnimi in kriminalnimi dejanji.

Sodobni terorizem deluje tako, da udari tam, kjer odkrije najšibkejše točke. Zaradi globalne narave sodobnega sveta je tarče moč najti kjerkoli na planetu, še zlasti v razvitem delu sveta. Razmišljanja v smislu, da bo državam, ki niso vključene v boj proti terorizmu, teroristična grožnja prihranjena, so zmotna in nevarna. Pasivnost samo opogumlja teroriste k vztrajanju v delovanju, ki je v popolnem nasprotju vsega, kar je ustvarila človeška civilizacija.

 

Neprecenljivo dimenzijo učinkovitega boja proti terorizmu predstavlja sinergija naporov različnih mednarodnih organizacij od OZN, EU, NATO, OVSE, SE kot tudi različnih regionalnih oblik sodelovanja in individualnih nacionalnih naporov.

Slovenija je od vsega začetka vključena v okrepljena prizadevanja mednarodne skupnosti za odpravljanje vzrokov nastanka terorizma. Prav tako je vključena v odstranitev teroristične grožnje v navedenih okvirih. Danes pripadniki Slovenske vojske v pobudah mednarodne skupnosti na nestabilnih območjih sveta najbolj konkretno izpričujejo zavezanost skupnim ciljem prostora svobode, ki mu pripadamo. Prav ta območja so najbolj plodna tla za širjenje skrajnih idej in razvoj teroristične infrastrukture, zato je slovenska podpora pri širjenju varnosti in stabilnosti najboljši prispevek h globalnemu boju proti terorizmu. Večplastna narava tega boja narekuje tudi preplet političnih, gospodarsko-razvojnih in obrambno-varnostnih mehanizmov v okviru slovenskega prispevka.

 

Slovenija bo skupaj z ostalim svobodoljubnim svetom vztrajala v boju proti terorizmu. Pri tem bo še posebej tesno sodelovala z državami, s katerimi deli temeljne vrednote in načela demokracije, spoštovanja človekovih pravic in pravne države.

Nazaj na seznam
|
Na vrh