Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
11.09.2006
Premier Janez Janša končal udeležbo na evro-azijskem forumu ASEM VI

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes sklenil udeležbo na dvodnevnem vrhunskem  azijsko-evropskem srečanju ASEM VI v Helsinkih. Ob robu vrha se je srečal s predsednikom Vlade Ljudske Republike Kitajske Wen Jiabaom, s katerim sta govorila o gospodarskem sodelovanju med državama ter nekaterih političnih vprašanjih.

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša s predsednikom Vlade Ljudske Republike Kitajske Wen Jiabaom (FOTO: BOBO)

 

Strinjala sta se, da je medsebojno gospodarsko sodelovanjem v velikem porastu, z nedavnim podpisom meddržavnega sporazuma o gospodarskem sodelovanju pa so bili postavljeni še bolj trdni administrativni temelji. »Kot bodoča predsedujoča Evropski uniji pa je Slovenija za Kitajsko zanimiva tudi zaradi odprtih vprašanj med EU in Pekingom,« je dejal premier Janez Janša. Po njegovih besedah je Kitajska za Slovenijo pomembna kot stalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov, slovenski premier pa je kitajskega kolega pozval k nadaljevanju konstruktivne vloge, še posebej v balkanski regiji.

 

Sicer pa je slovenski premier danes sodeloval tudi na zasedanju »Dialog med kulturami in civilizacijami« in v sklopu tega navzoče predsednike držav in vlad tudi nagovoril. Poudaril je, pomen medsebojnega kulturnega in intelektualnega dialoga za razvoj odnosov Evrope in Azije. »V Sloveniji medkulturnemu dialogu pripisujemo velik pomen že iz zgodovinskih razlogov. Slovenci smo se namreč ohranili na stičišču treh velikih evropskih kultur: slovanske, germanske in romanske. Poleg tega naša zgodovina pozna številne intelektualce, politike, raziskovalce, misijonarje, trgovce in pustolovce, ki so že pred stoletji odkrivali zanimivi svet azijskih kultur in o tem poročali svojim evropskim sodobnikom. Tudi danes je podobno. Študentov, ki se zanimajo za študij azijskih kultur in jezikov je pri nas vedno več; razviti so stiki z različnimi azijskimi univerzami; vse več je prevodov literature s tega prostora, več je kulturne izmenjave, krepijo se diplomatski ter poslovni stiki in raste gospodarska menjava,« je dejal premier. 

 


(FOTO: BOBO)

 

Po njegovih besedah bo Slovenija medkulturnemu dialogu v času predsedovanja EU v letu 2008 posvetila posebno pozornost tudi zato, ker želi prispevati k nadaljnji krepitvi zavesti o pomenu kulturnega in dialoškega momenta v današnji Evropi. Takšen razvoj pa potrjuje tudi predlog Evropske komisije, naj bo leto 2008 tudi Evropsko leto medkulturnega dialoga.

»Sporočilo današnjega srečanja mora biti zato jasen odgovor, da ne drži, da med civilizacijami vladajo nepremostljiva nasprotja. Prepričan sem, da Evropo in Azijo povezuje pripadnost dialogu, človečnosti in pravičnosti, ki ostaja temelj našega sodelovanja. Zato verjamem, da bomo tokovom kapitala, energije in delovne sile v prihodnje znali priključiti tudi intenzivnejše tokove znanja, kulture, medverskega dialoga in civilno-družbenih pobud. Na ta način bodo nove generacije Evropejcev bolje poznale svoje azijske vrstnike, mladi Daljnega vzhoda pa razumeli Evropo kot celino prijateljev, s katerimi se je prijetno pogovarjati in trgovati. Naj bo to naša skupna vizija,« je zaključil predsednik slovenske vlade.

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je srečal s predsednikom Vlade Singapura Lee Hsien Loongom (FOTO: BOBO)


Popoldne se je premier sestal tudi premierjem Singapurja Lee Hsien Loongom ter opravil vrsto drugih neformalnih srečanj s šefi držav in vlad. Po njegovih besedah je šlo pri tokratnem vrhu za dvojno priložnost – za dogovore na multilateralni ravni, gre namreč za eno najpomembnejših srečanj poleg sestanka Generalne skupščine OZN, kakor tudi za priložnost za različna bilateralna srečanja.

 


Premier Janez Janša z japonskim predsednikom vlade Junichirom Koizumijem (FOTO: BOBO)

 

Voditelji Evropske unije in azijskih držav pa so se danes z minuto molka ob peti obletnici poklonili žrtvam terorističnih napadov na ZDA ter poudarili, da so ti grozoviti napadi jasno pokazali, da je terorizem grožnja za vse države in ljudi.


Govor predsednika Vlade RS

 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh