Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
15.09.2006
Premier Janez Janša o Hotizi in proračunu Urada predsednika RS

Predsednik vlade Janez Janša je danes na Jesenicah v pogovoru z novinarji komentiral tudi nekaj aktualnih zadev. Glede včeraj podpisanega dogovora o obnovi protipoplavnih nasipov ob reki Muri je dejal, da je to je natančno tisto, kar sta se premierja Slovenije in Hrvaške dogovorila 2. septembra 2006. »Meni je žal, da se je toliko časa zavlačevalo in da je pri tem prihajalo tudi do incidentov. To ni bilo potrebno. Slovenija je sporazum spoštovala in zdaj pričakujemo, da bo to končno nekaj, kar bodo spoštovali vsi,« je dejal premier. 
 

FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000

 

Dodal je, da težko garantira, da zapletov ne bo več, še posebej glede na to, kaj vse se je dogajalo potem, ko so bili prejšnji sporazumi podpisani. Vendar pa po njegovem mnenju ni nekih realnih potreb za to, da bi še prihajalo do zapletov pri kakršnem koli infrastrukturnem posegu na tem območju. »Če bo prišlo do zapletov, bo do tega prišlo zato, ker se ne bo spoštovalo dogovorjeno,« je prepričan predsednik vlade.

 

Premier Janez Janša se je odzval tudi na očitke predsednika države, da vlada finančno stiska Urad predsednika RS, ker mu ne odobri vloge za povečanje finančnih sredstev. Dejal je, da vlada ni krčila nobenih sredstev, saj je Urad predsednika RS dobil za letošnje leto toliko sredstev, kot jih je zahteval. Vlada je namreč posredovala njegov kompleten predlog Državnemu zboru RS, ki je sprejel proračun za letošnje leto. »Nikoli doslej se ni zgodilo, da bi Urad predsednika republike zahteval dodatna sredstva. Letošnje leto je, kar se tiče potrošnje v uradu predsednika države izjemno, torej se tudi ni mogoče sklicevati na prejšnje procedure. Vlada lahko iz rezerve odobri dodatna sredstva, vendar je treba vedeti, da so rezerve omejene, da je proračunska rezerva namenjena intervencijam v posebnih razmerah, za odpravo naravnih nesreč in za mnoge druge stvari, ki jih je bilo letos tudi že veliko. Kljub temu pa ni nobenih problemov zato, da za neke nujne potrebe ne bi našli dodatnih sredstev. Bomo pač vzeli tam, kjer so bili bolj varčni, vendar pa je treba spoštovati tudi pravila igre,« je dejal premier.

 

»Vlada je potrdila program mednarodnih aktivnosti, ki je v okviru dejavnosti predsednika republike najdražji. Njegovega predloga nismo spreminjali, tudi kasnejše dopolnitve smo upoštevali v celoti in za financiranje tega programa se bodo našla sredstva. Problem pa nastane, ko se sredstva trošijo za stvari, ki niso bile načrtovane. Ko se zahteva dodatna sredstva za zadeve, ki Sloveniji zagotovo ne koristijo, pač se pa sredstva trošijo za zadeve, od katerih tudi ni bilo veliko,« je povedal predsednik vlade.

 

Dodal je, da je Urad predsednika RS formalno z dopisom odpovedal udeležbo predsednika države na zasedanju Generalne skupščine OZN v New Yorku že 20. junija 2006. To pa je natančno en teden prej, preden je Urad predsednika RS sploh dobil prvi odgovor od finančnega ministrstva na prošnjo po dodatnih sredstvih. »Se pravi, 20. junija nihče, tudi če je na višji stopnji zavesti, ni mogel vedeti, kakšen bo odgovor glede teh sredstev in je govorjenje o tem, da je bilo to odpovedano zaradi tega, ker vlada ni odobrila dodatnih sredstev, zavajanje slovenske javnosti,« je poudaril premier. »Kljub temu pa bomo, če si predsednik premisli in sklene, da bo odpotoval v New York, našli sredstva. Kot sem dejal, jih bomo vzeli tam, kjer so bili bolj varčni, ker gre za dejavnost, ki je zagotovo vnaprej načrtovana, ki je v interesu slovenske države in v zvezi s tem ni nikakršnih problemov.«

 

Na novinarsko vprašanje glede morebitne poti predsednika države na uradni obisk v Španijo, kamor naj bi odpotoval z avtomobilom, pa je premier poudaril, da v tem mandatu za mnoga potovanja v Evropi, za krajša potovanja, kjer so relativno dobre letalske zveze, tako sam kot tudi drugi člani vlade uporabljajo redne letalske prevoze. Redne letalske prevoze na teh relacijah uporabljajo tudi mnogi drugi predsedniki vlad in držav. »Velikokrat se srečujemo v VIP salonih na evropskih letališčih. Ne spomnim se, da bi naš predsednik v zadnjih 15 letih kadarkoli potoval z redno letalsko linijo. Morda bi uporabil tudi to prakso, saj potovanje z avtomobilom ne bi bilo primerno. Lahko pa bi seveda potoval tudi z najetim letalom. Ta pot je bila planirana, sredstva za to so bila odobrena, vendar so bila potrošena za druge stvari,« je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh