Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
19.09.2006
Premier Janez Janša začel vladni obisk v osrednji Sloveniji

Predsednik Vlade RS Janez Janša je z današnjim obiskom Pekarne Blatnik v Vidmu – Dobrepolju pričel obisk vlade v osrednji Sloveniji. Gre za zaključni obisk vlade v regijah, saj je ministrska ekipa doslej obiskala že vse slovenske regije in se tako ustavila v vseh občinah. Kot je poudaril premier, je vladna ekipa obiske v regijah začela marca lansko leto in sicer v najmanj razviti regiji, končujejo pa se v najbolj razviti regiji.


Premier Janez Janša v podjetju Pekarna Blatnik (FOTO: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Predsednik vlade Janez Janša, obiska v Pekarni Blatnik sta se udeležila še ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marija Lukačič ter minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak, se je z vodstvom podjetja pogovarjal o vplivih nove davčne zakonodaje na poslovanje podjetij, o možnostih poenostavitve postopkov pri razpisih javnega naročanja ter o predvidenih ukrepih na področju subvencioniranja podjetij predelovalne in živilske industrije. Dotaknili pa so se tudi objave namere Pekarne Blatnik za nakup večinskega deleža v podjetju Mlinotest.

 

Naročila Pekarne Blatnik so v zadnjih mesecih namreč vse bolj presegala proizvodnje zmogljivosti, zato je podjetje začelo iskati nove možnosti za širitev proizvodnje. Na podlagi analiz stanja na slovenskem pekovskem trgu so tako našli neizkoriščene proizvodne kapacitete v Mlinotestu v Ajdovščini in v začetku tega meseca objavili namero za nakup večinskega deleža v tem podjetju.

Po besedah premierja je vlada namreč vedno naklonjena razvoju podjetij v Sloveniji in v kolikor je v načrtih Pekarne Blatnik za prevzem Mlinotesta tudi razvoj ajdovske družbe, širitev na tuje trge in povečanje števila delovnih mest, je ta projekt lahko tudi zelo uspešen.

 

Vodstvo Pekarne Blatnik pa je sogovornikom pojasnilo, da ima Mlinotest le 20 % zasedene proizvodne zmogljivosti, Pekarna Blatnik pa je že presegla svoje proizvodne zmogljivosti. Zato je podjetje začelo iskati nove možnosti za širitev proizvodnje. Na podlagi analiz na slovenskem pekovskem trgu so pri Mlinotestu našli neizkoriščene zmogljivosti in zato v začetku septembra objavili namero za nakup večinskega deleža v tem podjetju.

 

   
Premier na ogledu proizvodnjo podjetij Ristro in Motoman Robotec (FOTO: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Kasneje se je premier Janez Janša ustavil še v Ribnici in se srečal z vodstvom podjetij Ristro in Motoman Robotec. Sogovorniki so mu predstavili ambiciozne cilje obeh podjetij, ki se ukvarjata s proizvodnjo opreme za industrijsko procesno krmiljenje ter trženje in izdelavo robotskih sistemov za industrijo.  Obe družbi, ki delujeta kot eno podjetje, 70 % svoje proizvodnje izvozita, za nemški oziroma evropski trg pa na leto izdelata okoli 150 robotskih sistemov, predvsem za avtomobilsko industrijo. Vizija podjetja je, da postane glavni akter v tej panogi, tako na slovenskem trgu kot tudi trgih bivše Jugoslavije.

 

Premier je vodstvu podjetja v kratkem predstavil namen in cilje davčne reforme, spregovorili pa so tudi o možnostih sofinanciranja investicij. Pri tem je bil izpostavljen razpis za sofinanciranje novih razvojnih programov in projektov, v okviru katerega je še znaten del sredstev namenjen ravno temu namenu. Prav tako lahko podjetja, ki so v več kot 25 % lasti tujih partnerjev, kandidirajo za sredstva državnih pomoči, pri dodeljevanju katerih omejitev glede lastniške strukture oziroma velikosti podjetij ni.

 

Predsednik vlade Janez Janša je imel ob tej priložnosti še krajša pogovora na radiu Zeleni val in radio Univox. Jutri pa bo nadaljeval z osrednjim delom tega obiska; najprej se bo vlada v Ljubljani sešla na delovnem posvetu, nadaljeval pa se bo z individualnimi programi za premiera in ministre, ki se bodo pozno popoldne v Ljubljani srečali še z župani, gospodarstveniki, poslanci in svetniki državnega sveta z območja osrednje Slovenije. Tokratni obisk vlade pa se bo zaključil z dobrodelno nogometno tekmo med ekipo vlade in gospodarstvenikov.

Nazaj na seznam
|
Na vrh