Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
26.09.2006
Premier Janez Janša: Turizem naj bo ena vodilnih panog slovenskega gospodarstva

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes udeležil odprtja hotela Livada Prestige v Moravskih  Toplicah. V svojem govoru je turizem označil za vodilno gospodarsko panogo v svetu: »Je eden temeljnih vzvodov ekonomskega razvoja. Ker povezuje številne gospodarske in druge dejavnosti ima pomembne mnogostranske učinke. Temelji na potrebah in vrednotah posameznika, zato je turistično povpraševanje na globalni in dolgoročni ravni ena najbolj stabilnih, na lokalni in kratkoročni ravni pa eno najbolj nepredvidljivih in občutljivih poslovnih področji in pri tem Slovenija ni nobena izjema. Turizem je za slovensko gospodarstvo in družbeni razvoj zelo pomembna poslovna priložnost.«

 

Premier je odvil ventil in napolnil termalni bazen ter tako simbolično odprl hotel Livada Prestige  (FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Premier je nanizal statistiko turističnega obiska v Sloveniji in izpostavil, da je v letu 2004 Slovenijo obiskalo 2,3 milijona turistov in to je predstavljalo 9,1% BDP. »Kljub ugodnim trendom razvoja turistične dejavnosti pa v zadnjih letih ugotavljamo, da v slovenskem turizmu še vedno obstaja vrsta slabosti, ki predstavljajo ovire za učinkovito izkoriščanje priložnosti, ki jih turizem, preko multiplikativnih učinkov nudi za celotno gospodarstvo.« Dejal je, da kljub določenim spremembam in vključevanju kapitalsko močnih investitorjev, turizem še vedno ni v celoti presegel stagnacije devetdesetih let in poudaril, da Vlada RS pričakuje, da bo slovenski turizem v naslednjih letih, s preseganjem slabosti, postal ena izmed vodilnih panog slovenskega gospodarstva. Pri tem je izpostavil, da bodo v ospredju trije temeljni strateški cilji: povečanje obsega turističnega prometa, povečanje turistične potrošnje ter povečanje prepoznavnosti Slovenije v svetu kot zanimive, atraktivne in varne turistične destinacije. »Za te namene se bo povečal tako delež proračunskih sredstev, kot tudi sredstev Evropskih strukturnih skladov v naslednji finančni perspektivi,« je dejal premier.

 

V nadaljevanju je predsednik vlade Janez Janša poudaril, da pomemben segment turizma predstavljajo tudi naša zdravilišča, ki nudijo gostu celostno ponudbo, ki vključuje športne aktivnosti, wellness centre, pestro kulinarično ponudbo ter čisto in raznoliko pokrajino. Dodal je, da se bo Vlada RS zavzemala, da postane Slovenija v naslednjih 10 letih razvita turistična država s primerljivo evropsko kakovostjo turističnih storitev. »Domačemu in tujemu gostu želimo ponuditi raznoliko celostno ponudbo, ki bo konkurenčna do drugih turističnih območij,« je še dejal premier Janez Janša.


Govor predsednika vlade

Nazaj na seznam
|
Na vrh