Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
29.09.2006
Premier Janez Janša na neformalnem zasedanju obrambnih ministrov NATO v Portorožu

»Neformalno srečanje obrambnih ministrov zveze NATO v Portorožu je dokazalo, da je NATO vitalna organizacija, ki je sposobna sprejemati realne odločitve v realnem času,« je danes izjavil predsednik vlade Janez Janša po dvostranskih srečanjih z generalnim sekretarjem zveze NATO Jaapom de Hoop Schefferjem, ameriškim obrambnim sekretarjem Donaldom Rumsfeldom in ruskim obrambnim ministrom Sergejem Ivanovom.

 

Premier je nagovoril zbrane obrambne ministre Zveze NATO (FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Po besedah premierja so bile na tem vrhu sprejete odločitve, ki bodo pomagale stabilizirati razmere v Afganistanu, hkrati pa so bila potrjena tudi izhodišča za vrhunsko srečanje NATO, ki bo novembra v Rigi. »Veliko vprašanj se je nanašalo na proces širitve, potrjena je bila politika odprtih vrat zveze NATO, vendar pa vrhunski sestanek v Rigi ne bo sestanek širitve, tako da konkretnih odločitev o tem, da se sprejme neko novo članico ne bo. Bo pa na njem narejenih nekaj resnih korakov, ki bodo dodatno opogumili države, ki želijo postati članice zveze NATO, glede nadaljnjih reform njihovih obrambnih sistemov,« je po srečanju dejal predsednik vlade. 

 

Premier se je sešel z Generalnim sekretarjem Zveze NATO Jaap de Hoopom Schefferjem (FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Ob robu srečanja je imel premier Janez Janša tudi tri bilateralna srečanja. Z generalnim sekretarjem zveze NATO Jaapom de Hoop Schefferjem sta govorila predvsem o slovenskem angažiranju v zavezništvu in še posebej o odgovornih nalogah, ki jih Slovenija sprejema v naslednjem letu, ko bo v mirovnih silah NATO na Kosovu imela motoriziran bataljon s polnim področjem odgovornosti. »Slovenija bo tako prvič na takšen način sodelovala v operaciji zveze NATO. Govorila pa sva tudi o tem, da je potrebno čim prej sprejeti politično odločitev glede prihodnjega statusa Kosova, saj je namreč to tudi podlaga za dobro delovanje mirovnih sil NATO v tej pokrajini,« je poudaril premier.

 

Premier se je z državnim sekretarjem za obrambo Združenih držav Amerike Donaldom Rumsfeldom pogovarjal o aktualnih temah (Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)  

 

Z ameriškim sekretarjem za obrambo Donaldom Rumsfeldom pa sta govorila o slovenskem angažmaju v sklopu zavezništva, s poudarkom na razmerah v JV Evropi. »Obrambnega sekretarja sem seznanil s tem, da je tako v interesu Slovenije kot v interesu zveze NATO, da Slovenija sodeluje tam, kjer lahko največ prispeva – zagotovo je to v JV Evropi oziroma na Zahodnem Balkanu, kjer so še krizna žarišča in to situacijo mi tudi najbolje poznamo. Zato naša udeležba v tej regiji pomeni udeležbo z največ učinki. Kot članica zavezništva pa se zavedamo svoje širše odgovornosti, zato sodelujemo tudi drugod. Kljub temu pa je smiselno, da vsak sodeluje tam, kjer lahko največ prispeva oziroma tam, kjer ima njegov prispevek največje učinke,« je prepričan predsednik vlade.

 

Predsednik vlade Janez Janša se je srečal tudi s podpredsednikom vlade Ruske federacije in ministrom za obrambo Sergejem Ivanovom (Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Na pogovorih obrambnim ministrom Ruske federacije Sergejem Ivanovom, ki je tudi podpredsednik vlade, pa nista govorila zgolj o obrambnih zadevah, temveč tudi širše. Ob priložnosti nedavnega obiska predsednika vlade Janeza Janše v Moskvi je bil namreč podpisan meddržavni sporazum o sodelovanju na obrambnem področju, v okviru katerega poteka sodelovanje med obema ministrstvoma za obrambo. Premier Janez Janša je tako napovedal, da bo novembra Slovenijo obiskala ruska vojaška ladja, potekajo pa tudi druge aktivnosti, ki so vezane na izmenjavo šolskih kapacitet obeh ministrstev. Največ časa pa sta sogovornika namenila gospodarskemu sodelovanju med državama in ugotovila, da je po obisku vladne delegacije v Ruski federaciji, ki jo je spremljala tudi zelo močna gospodarska delegacija, prišlo do intenziviranja gospodarskega sodelovanja. Tako so v teku že tudi konkretni pogovori gospodarskih subjektov obeh držav, povečal pa se je tudi obojestranski interes za investiranje. Predsednik vlade je poudaril, da je že prišlo do podpisa konkretnih dogovorov, pri tem izpostavil sporazum med Petrolom in Lukoilom. »V prihodnjih letih, ko obe državi pričakujeta še višjo gospodarsko rast, pa se odpirajo nove možnosti za gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Rusko federacijo, ki jih nameravamo tudi izkoristiti,« je prepričan predsednik vlade Janez Janša.

 

Govor predsednika Vlade RS

 


Nazaj na seznam
|
Na vrh