Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
04.10.2006
Premier Janez Janša: Slovenija dve leti po volitvah dosega najboljše rezultate od osamosvojitve dalje

Predsednik Vlade RS Janez Janša je ob drugi obletnici volitev, na katerih so odgovornost za oblikovanje in sestavo vlade prevzele stranke sedanje koalicije poudaril, da se je v tem času pokazalo, da vladna koalicija deluje uspešno in brez večjih pretresov, doseženih pa je bila tudi že vrsta pozitivnih sprememb. »Pokazalo se je, da ne držijo bojazni, češ da brez tistih, ki so bili 60 let na oblasti, stvari ne morejo funkcionirati,« je prepričan premier.

 

Predsedniki in vodje poslanskih skupin koalicijskih strank so se na današnjem srečanju strinjali, da koalicija deluje dobro ter da so gospodarski rezultati Slovenije najboljši od osamosvojitve naprej (FOTO: KPV)


Premier je izpostavil, da danes Slovenija dosega daleč najboljše rezultate, če primerjamo gospodarsko rast, inflacijo in brezposelnost. »Slovenija ima zagotovo po dveh letih od volitev leta 2004 najtrdnejši mednarodni položaj, edina od novih članic Evropske unije bo prevzela evro ter bo kot prva od novih članic predsedovala Evropski uniji. Prevzela je mnoge mednarodne obveznosti, ki jih dobro izpolnjuje, in ima nasploh zelo trden položaj v mednarodni skupnosti,« je dejal premier.

 

V zvezi z davčno zakonodajo pa je poudaril, da je Slovenija prvič v položaju, ko hkrati zmanjšujemo proračunski primanjkljaj in zmanjšujemo davke. »Odkar Slovenija obstaja, se prvič dogaja, da bomo državljani plačevali nižje davke in to vsi. Podjetja bodo manj obremenjena in hkrati bomo zmanjšali tudi proračunski primanjkljaj. Takšnega razmerja še nikoli ni bilo,« je poudaril predsednik vlade. 

 

Izrazil pa je tudi veselje nad tem, da so v teh dveh letih dobili priložnost, da se dokažejo tudi novi, mladi in neobremenjeni ljudje ter da gospodarstvo zelo dobro posluje. »Delnice podjetij, o katerih se je govorilo, da se vlada vmešava v kadrovanje, danes na borzi dosegajo bistveno višje cene oziroma višje cene kot pred dvema letoma. Podjetja dosegajo zelo dobre rezultate. Skratka, slovenskemu gospodarstvu gre dobro,« je dejal premier in poudaril, se vlada nikakor ne vmešava v konkretno poslovanje, ampak nasprotno: »V teh dveh letih se bo v skladu s programom umaknila iz večine podjetij, ko gre za državne deleže in državno lastništvo,« je zaključil premier Janez Janša. 

Nazaj na seznam
|
Na vrh