Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
09.10.2006
Premier Janez Janša: Slovenija bo napredovala hitreje kot kdajkoli doslej

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes na 22. izredni seji Državnega zbora RS predstavil proračunski memorandum za leti 2007 in 2008 ter predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2008. Premier je bil pri napovedih za prihodnost optimističen, saj je gospodarska rast visoka, inflacija ostaja nizka, zaposlenost narašča, stopnja registrirane brezposelnosti pa se ob tem zmanjšuje.

 

FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša je izpostavil dejstva, ki predstavljajo realno podlago za letošnjo proračunsko razpravo. “Temeljni cilj vlade pri vodenju ekonomske politike je dvig vzdržne stopnje rasti gospodarstva in spodbujanje o zaposlovanju ob istočasnem povečanju socialne varnosti. Glede na realizacijo v prvi polovici tega leta in projekcije Urada za makroekonomske analize in razvoj lahko ugotovim, da je bila vlada uspešna pri uresničevanju tega cilja.” Premier je v naadljevanju naštel dejstva, da je gospodarska rast visoka - takšna je napoved za letošnje leto, ki je popravljena za več kot pol odstotne točke in takšna je napoved za leti 2007 - 2008. Inflacija ostaja nizka v okviru kriterijev za prevzem evra, zaposlenost narašča in stopnja registriranja brezposelnosti se ob tem zmanjšuje.

 

Premier je nato primerjal podatke za leto 2005. “ Vidimo, da je v tem času vladi uspelo, da je izboljšala sliko na vsakem od navedenih segmentov. V letu 2005 je bila  gospodarska rast 4%, rast zaposlenosti 0,3% in stopnja registriranje brezposelnosti 10,2%, prav vsi ti podatki so za prvo polovico letošnjega leta boljši,” je dejal premier.

 

Predsednik vlade je poslance spomnil, da sedanja razprava poteka, ko smo v položaju, ko se prvič soočamo z novim okoljem Evropske unije, s katerim se bomo primerjali. »Od januarja naslednjega leta tekmujemo v novem okolju, najbolj razvitem, pa tudi najbolj zahtevnem doslej. V Evropski monetarni uniji, v evro območju, v neformalnem notranjem krogu unije, v katerem bo Slovenija postala 13. članica. Ta primerjava trinajsterice pokaže, da je Slovenija po bruto domačem proizvodu na prebivalca v tej družini na 12. mestu, za nami je le Portugalska. Da je Slovenija po realni stopnji rasti bruto domačega proizvoda na tretjem mestu, pred nami sta samo Irska in Luksemburg, da je po inflaciji na 9. mestu, za nami so Belgija, Luksemburg, Španija in Grčija, ostali so boljši. Da je po dolgu sektorja države Slovenija na 3. mestu, pred nami sta spet samo Irska in Luksemburg, da je po stopnji brezposelnosti, po metodi mednarodne organizacije dela, Slovenija na 5. mestu, boljši od nas so Irska, Luksemburg, Nizozemska in Avstrija, ostali so slabši. In da je po realni stopnji rasti produktivnosti Slovenija med trinajsterico na 3. mestu, pred nami sta Luksemburg in Grčija,« je dejal premier.

 

Premier je dejal, da nam ti podatki kažejo zahtevnost novega okolja, katerega del postaja tudi Slovenija. »Kažejo tudi, da nam uvrstitev v Evropsko monetarno unijo ni bila podarjena, prav vse kriterije smo morali izpolniti. Smo sicer na repu razvitosti evro območja po bruto domačem proizvodu, toda večina naših razvojnih kazalcev obeta, da se bomo kmalu prebili naprej. Sam sem popolnoma prepričan, da smo na dobri poti in da bo Slovenija v prihodnjih letih lahko napredovala hitreje kot je kadarkoli doslej,« je optimistično zaključil predsednik vlade Janez Janša.

 

Magnetogram govora

Nazaj na seznam
|
Na vrh