Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
17.10.2006
Premier Janez Janša: Cilj ustanovitve pokrajin je hitrejši in bolj enakomeren regionalni razvoj

Predsedniki in vodje poslanskih skupin koalicijskih strank so na današnjem sestanku opravili prvo usklajevanje zakonodaje, s katero bo Slovenija dobila predvidoma 14 pokrajin. Po besedah predsednika vlade Janeza Janše gre za izjemno pomemben in zahteven projekt, v decentralizacijo oziroma ustanovitev pokrajin pa gremo v Sloveniji zato, da bi s tem korakom, ne le naredili regionalni razvoj bolj enakomeren, ampak da bi ga tudi pospešili.


FOTO: KPV

 

»Cilj ustanovitve pokrajin je hitrejši in bolj enakomeren regionalni razvoj. Menimo, da je zato potrebno Slovenijo decentralizirati, po domače povedano, prenesti veliko pristojnosti, ki nekako po logiki stvari spadajo na pokrajinski nivo in se sedaj opravljajo na državnem nivoju, na pokrajinsko raven. Zato je potrebno ustrezno organizirati pokrajine in tudi zagotoviti izvirna sredstva za financiranje teh dejavnosti,« je dejal premier.

 

Gre za dejavnosti regionalnega razvoja, za urejanje prostora in prometa, za vse tiste dejavnosti, ki so pokrajinskega pomena, kakor tudi za prenos pristojnosti srednjega šolstva, regionalnega zdravstva in socialnega varstva. V veliki meri pa tudi za prenos virov sredstev, ki se danes zbirajo v državnem proračunu, za financiranje teh dejavnosti. »Trenutno je v državnem proračunu za te dejavnosti predvidenih 370 milijard SIT. Pokrajine bodo dobile svoje organe, ki bodo neposredno voljeni, pokrajinske svete, predsednika pokrajine, verjetno tudi podpredsednika. Imele bodo tudi organ, ki bo v veliki meri neka varovalka, zato da se šibkejši členi v pokrajinah oziroma posamične občine ne bi bile kar tako preglasovane. To bo organ, ki ga bodo sestavljali župani občin, ki bodo verjetno imeli možnosti veta na nekatere odločitve. Gre za strukturo, ki naj bi jo vzpostavili na tej ravni prvič leta 2008, hkrati z državnozborskimi volitvami,« je poudaril predsednik vlade.

 

Predsedniki in vodje poslanskih skupin koalicijskih strank so se danes dogovorili, da bodo vse zakone, ki so povezani z ustanovitvijo in delovanjem pokrajin, usklajevali z vsemi parlamentarnimi strankami. Po besedah premierja gre za projekt nacionalnega pomena, zato si koalicijske stranke želijo doseči čim večje soglasje pri rešitvah, ki bodo potem v Sloveniji veljale trajno. »Zato smo si vzeli nekaj več časa za to usklajevanje. V prvi fazi bomo po današnjem koalicijskem sestanku, v roku dveh tednov, pridobili mnenje tudi vseh koalicijskih partneric, ki bodo potrjeni na organih strank, potem pa bomo šli s temi stališči tudi v širše usklajevanje z vsemi parlamentarnimi strankami.

Računamo, da bo do konca novembra mogoče opraviti obe fazi usklajevanj in da bomo potem lahko s formalno proceduro do konca tega leta, v skladu z normativnim programom, vse štiri potrebne zakone poslali v parlamentarno proceduro. S to časovnico bo omogočena tudi relativno solidna priprava na bolj konkretne ukrepe, ki jih je potrebno sprejeti na upravni ravni, zato da bo ta prehod zelo gladko tekel,« je po sestanku vrha koalicije dejal premier Janez Janša.

Nazaj na seznam
|
Na vrh