Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
20.10.2006
Premier Janez Janša na neformalnem vrhu EU v Lahtiju

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je v Lahtiju udeležil neformalnega srečanja predsednikov držav oziroma vlad članic Evropske unije. Osrednja pozornost tokratnega srečanja, ki je potekalo v organizaciji finskega predsedstva, je bila namenjena politiki Evropske unije glede inovacij in energetike.

 

 

Premierja Janeza Janšo je ob prihodu na vrh pozdravil gostitelj, finski predsednik vlade, Matti Vanhanen (Foto: BOBO)

 

Po besedah predsednika vlade Janeza Janše je bilo v Lahtiju največ razprav glede evropske energetske zunanje in notranje politike. Ena od nespornih ugotovitev je, kot je poudaril na srečanju s slovenskimi novinarji, da ni mogoče imeti neke koherentne energetske zunanje politike EU, v kolikor Evropska unija nima tudi skupne koherentne notranje energetske politike. »Mislim, da je to ena od pomembnih ugotovitev, ki najbrž ni nova, je pa bila v takšnem krogu prvič zelo široko dojeta.« Udeleženci vrha so se strinjali, da Evropa potrebuje enotnejši nastop do ključnih dobaviteljev energije, še posebej glede na dejstvo, da se bo energetska odvisnost Evropske unije v prihodnjih letih povečevala in se bo vse več energije tudi uvažalo.

 

Voditelji EU so se tudi strinjali, da je krepitev raziskav na področju trajnostnih virov in energije ključni odgovor na preprečevanje negativnih klimatskih sprememb. Premier Janez Janša je svoje kolege obvestil, da je Slovenija v okviru Resolucije o nacionalnih razvojnih projektih 2007-2023 za programe raziskav in uvajanja obnovljivih virov energije namenila skoraj 4 milijarde evrov sredstev. »To je tudi v primerjavi z državami, ki so doslej temu področju namenjale velika sredstva, velik korak. Tako je bilo to tudi ocenjeno,« je dejal premier in dodal, da so se voditelji držav strinjali, da je potrebno zmanjšati tisto vrsto energije, ki najbolj onesnažuje okolje.

 

Premier Janez Janša je na novinarski konferenci ponovno poudaril, da je Slovenija najbolje pripravljena članica EU med vsemi, ki kandidirajo za vstop schengenski prostor (Foto: BOBO)

 

Tudi dokument Evropske komisije o novi inovacijski strategiji je bil deležen večinske podpore, kljub nekaterim pomislekom, da se za spodbujanje inovacij, predvsem za ustanovitev Evropskega inštituta za tehnologijo, ne bi namenilo preveč sredstev iz sedmega okvirnega raziskovalnega programa, je povedal premier. "Komisija je zagotovila, da bo šlo za angažiranje zasebnih sredstev za nadgradnjo sistema javno-zasebnih partnerstev in prevzemanje dobrih praks iz držav, kjer to že dobro teče," je poudaril.

 

Predsedniki držav in vlad so se strinjali, da gre pri ilegalnih migracijah za vseevropski problem. Evropa se bo v prihodnje s tem še bolj učinkovito spopadala, tudi s povečanjem pomoči Afriki, s katero bo poskušali odpraviti vzroke, zaradi katerih prihaja do ilegalnih migracij ter z okrepitvijo Agencije za zunanje meje (FRONTEX). Ta tema bo v prihodnje, po besedah slovenskega premierja, obravnavana na posebnem evropskem vrhu oziroma na enem od formalnih zasedanj evropskega sveta. Udeleženci vrha so pozvali tudi k oblikovanju skupne evropske migracijske politike.


Udeleženci vrha so se v razpravi dotaknili tudi Schengena. Kot je poudaril premier Janša, je v interesu Slovenije, da pride v schengensko območje ter dodal, da je naša država daleč najbolje pripravljena članica EU med vsemi, ki kandidirajo za vstop v ta prostor.

 

Voditeljem evropskih držav se je pridružil tudi predsednik Ruske federacije Vladimir Putin (Foto: BOBO)

 

Zvečer pa so se udeleženci neformalnega vrha EU dobili še večerji s predsednikom Ruske federacije Vladimirjem Putinom. Med evropskimi voditelji je prevladalo enotno stališče, da mora EU, še posebej pri energetskih vprašanjih, nastopati enotno. Predsedstvo EU pa je rusko stran opozorilo tudi na pomen spoštovanja človekovih pravic in na širši okvir, ki ga predstavljajo evropski standardi. Na teh bo Evropska unija vztrajala, kadar bo sodelovala s tretjimi državami, tudi z Rusko federacijo.

 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh