Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
11.11.2006
Premier Janez Janša pričel obisk v Saudski Arabiji

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes skupaj z ministri za zunanje zadeve, obrambo, gospodarstvo in zdravje ter močno gospodarsko delegacijo začel obisk v Saudski Arabiji. Glavna namena obiska sta poglobitev gospodarskega sodelovanja in okrepitev političnega dialoga, še posebej v luči predsedovanja Slovenije Evropski uniji v prvi polovici leta 2008.

 

Premierja Janeza Janšo je na letališču pričakal in pozdravil minister za trgovino in industrijo Saudske Arabije dr. Hashim bin Abdullah bin Hashim Al-Yamani (Foto: BOBO)

 

Prvi dan obiska se je premier srečal s prestolonaslednikom in prvim namestnikom predsednika Vlade Kraljevine Saudske Arabije princem Sultanom bin Abdulazizem Al Saudom. Govorila sta o gospodarskem sodelovanju med državama, premier pa je gostitelju predstavil tudi možnosti, ki jih Slovenija ponuja saudskemu gospodarstvu. Izrazila sta prepričanje, da bodo pogovori premierja Janeza Janše na tem obisku, poslovna konferenca ter oba danes podpisana sporazuma dobra osnova za konkretnejše sodelovanje. Prestolonaslednik je ob tej priložnosti poudaril, da Saudska Arabija to razume kot zgodovinski dan za razvoj odnosov med obema državama, oba pa sta izrazila tudi skupni interes za poglobitev političnega dialoga.

 

Predsednik vlade Janez Janša in prestolonaslednik sta govorila tudi o sodelovanju na področju Zahodnega Balkana, kjer Slovenija pozdravlja konstruktivno vlogo Saudske Arabije v tej regiji – predvsem v Bosni in Hercegovini in na Kosovu. Prispevek Saudske Arabije je bil namreč pomemben tako iz humanitarnega vidika, kot tudi iz namenov stabilizacije razmer v regiji. Premier je v luči slovenskega predsedovanja Evropski uniji izrazil tudi interes za izmenjavo mnenj o ključnih geostrateških vprašanjih, vključno z vprašanji energetske varnosti in medkulturnega dialoga.

 

Premier Janez Janša in prestolonaslednik ter prvi namestnik predsednika Vlade Kraljevine Saudske Arabije princ Sultan bin Abdulaziz Al Saud (Foto: BOBO)

 

Ob tej priložnosti je minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak podpisal splošni sporazum o sodelovanju med državama, minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel pa memorandum o soglasju med zunanjima ministrstvoma obeh držav.

 

Jutri se bo premier srečal z guvernerjem Riada princem Salmanom bin Abdulazizem Al Saudom, sprejel pa ga bo tudi kralj in predsednik Vlade Kraljevine Saudske Arabije Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud. Predsednik vlade bo sodeloval tudi na otvoritvi saudsko-slovenske poslovne konference, ki se je bo udeležila tudi več kot 60-članska gospodarska delegacija iz 40 slovenskih podjetij.

Nazaj na seznam
|
Na vrh