Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
12.11.2006
Premierja Janeza Janšo drugi dan obiska v Saudski Arabiji sprejel saudski kralj

Drugi dan obiska v Saudski Arabiji je predsednika Vlade RS Janeza Janšo v kraljevi palači v Riadu sprejel kralj in predsednik vlade Abdullah bin Abdulaziz Al Saud, ki je poudaril pomen osebnih stikov kot osnovo za to, da se krepi politično in gospodarsko sodelovanje. Sogovornika sta izmenjala stališča o gospodarskem sodelovanju med državama, premier pa je saudskemu kralju predstavil tudi Slovenijo in možnosti, ki jih naša država ponuja tukajšnjemu gospodarstvu.

 

Premierja Janeza Janšo je sprejel tudi kralj in predsednik Vlade Saudske Arabije Abdullah bin Abdulaziz Al Saud (Foto: BOBO)

 

Kot je po pogovorih dejal premier je bil pogovor zelo prisrčen in odprt. »Dotaknila sva se tudi časa, ko bo Slovenija predsedovala Evropski uniji in dobil sem zagotovilo, da bo Saudska Arabija zainteresiran sogovornik za vse teme, ki se tičejo energetske varnosti, medverskega oziroma medkulturnega dialoga in razmer na Bližnjem Vzhodu.«

 

Glavna namena obiska sta namreč poglobitev gospodarskega sodelovanja in okrepitev političnega dialoga, še posebej v luči predsedovanja Slovenije Evropski uniji v prvi polovici leta 2008. Gre za prvi obisk na vladni ravni ter tako za prvo pomembnejše srečanje med predstavniki obeh držav. Po mnenju predsednika slovenske vlade ta obisk predstavlja prelomnico v odnosih med državama in hkrati temelj, ki bo omogočil intenziviranje stikov. »Včeraj podpisana sporazuma namreč predstavljata formalno osnovo za poglobitev sodelovanja, hkrati pa bo tako v prihodnosti omogočeno tudi dogovarjanje in sklepanje nekaterih dodatnih sporazumov, na primer sporazuma o zaščiti investicij, kakor tudi reševanje povsem konkretnih odprtih vprašanj. Razmišljamo pa tudi, da bi v Riadu organizirali predstavništvo Republike Slovenije, ki bo služilo kot odskočna deska za slovensko gospodarstvo v Zalivu ter bo kombinirano tudi s političnim predstavništvom kot neke vrste izpostava našega veleposlaništva v Egiptu, ki sedaj pokriva Savdsko Arabijo in Kuvajt,« je dejal premier.

 

Premier Janez Janša je z guvernerjem Riada princem Salmanom bin Abdulazizem Al Saudom govoril tudi vlogi turizma in mu predstavil Slovenijo in možnosti, ki jih naša država ponuja tukajšnjemu gospodarstvu (Foto: BOBO) 

 

Sicer pa se je predsednik vlade že zjutraj sešel z guvernerjem Riada princem Salmanom bin Abdulazizem Al Saudom, s katerim sta govorila o pomenu svobodnega in odprtega trga, varnostnega sodelovanja med državama ter medverskega dialoga, ki služi vsemu človeštvu. Guverner je ob tej priložnosti tudi poudaril pomen političnega dialoga med voditelji Slovenije in Saudske Arabije ter izrazil prepričanje, da ta odpira vrata tesnejšemu gospodarskemu sodelovanju. Izmenjala sta tudi mnenja o možnostih okrepljenega sodelovanja na področju turizma, tudi v luči razvoja širših trgovinskih odnosov.

 

Premier pa se je na Svetu saudskih zbornic za trgovino in industrijo udeležil tudi slovensko-saudske poslovne konference, ki je namenjena iskanju možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja in poslovnim srečanjem ter nagovoril predstavnike saudskega gospodarstva ter več kot 60-člansko gospodarsko delegacijo iz 40 slovenskih podjetij, ki predsednika vlade spremlja na tem obisku. Po njegovem mnenju je bila to odlična priložnost za konkretna srečanja med gospodarstveniki obeh držav. »Na tej konferenci smo tako bolj podrobno predstavili možnosti za investicije v Sloveniji in bili priča dobri predstavitvi možnostim za investiranje v Saudski Arabiji,« je bil po konferenci zadovoljen premier. Saudske poslovneže je pozval k naložbam v Sloveniji, pri čemer je izpostavil področja financ, bančništva, telekomunikacij, trgovine, turizma in informacijske tehnologije, Slovenijo pa omenil kot možno odskočno desko za saudska podjetja na trge Evropske unije in Balkana.

 

Poslovna konferenca, na kateri je imel premier Janez Janša otvoritveni nagovor, je bila odlična priložnost za srečanja gospodarstvenikov obeh držav (Foto: BOBO)

 

Po besedah premierja gospodarsko sodelovanje med državama doslej ni bilo obsežno, vendar pa obstajajo velike možnosti za okrepitev gospodarskih odnosov. Kot prednosti Slovenije je naštel dobro infrastrukturo in bližino skoraj vseh pomembnejših trgov. Poleg tega pa je poudaril tudi slovenske izkušnje s trgov nekdanje Jugoslavije, ki bi jih lahko slovenska stran posredovala saudskim poslovnežem.

 

Jutri dopoldne se bo predsednik vlade udeležil odprtja novih proizvodnih prostorov skupnega podjetja Eti, Iskraemeco in MEMF, ki je nastalo na podlagi slovenskih in saudskih vlaganj. Gre za tovarno električnih števcev oziroma sestavnih delov za števce, projekt pa je bil danes predstavljen tudi na poslovni konferenci. Po besedah premierja je to dobra reklama za nadaljnje primere dobrega sodelovanja na področju medsebojnega investiranja.

 

Nato pa bo premier Janez Janša skupaj z vladno in gospodarsko delegacijo odpotoval na uradni obisk v Kuvajt. Tudi tamkajšnjim sogovornikom bo predstavil možnosti za investiranje v Sloveniji ter se zavzel za poglobitev sodelovanje slovenskega in kuvajtskega gospodarstva, še posebej na področju finančnih storitev in turizma.


Govor predsednika vlade na saudsko-slovenski poslovni konferenci

Nazaj na seznam
|
Na vrh