Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
13.11.2006
Premier Janez Janša zaključil obisk v Saudski Arabiji in odpotoval v Kuvajt

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes, zadnji dan tridnevnega obiska v Savdski Arabiji, odprl skupno naložbo družb Eti in Iskraemeco ter savdske družbe MEMF. Nato je odpotoval na uradni obisk v Kuvajt, ki ga je začel s pogovori s svojim gostiteljem, predsednikom kuvajtske vlade šejkom Nasserjem Mohammadom Al-Ahmadom Al- Sabahom.

 

Premier Janez Janša si je ogledal proizvodnjo v danes odprtem skupnem saudsko-slovenskem podjetju v bližini Riada (Foto: BOBO)

 

Premier Janez Janša je dopoldne v bližini Riada odprl nove proizvodne prostore skupnega podjetja, ki je nastalo na podlagi slovenskih in saudskih vlaganj in ob tej priložnosti poudaril, da gre za prvo slovensko naložbo v Saudski Arabiji. Gospodarska menjava med državama je skromna, zato je izrazil upanje, da se bo po uspešni poslovni konferenci, ki je v Riadu potekala v nedeljo, število slovenskih naložb v Saudski Arabiji povečalo. »Priložnosti za gospodarsko sodelovanje med državama je veliko, slovenska vlada pa s tem obiskom odpira vrata sodelovanju z državo, s katero doslej ni bilo stikov,« je poudaril premier in dodal, da je današnja otvoritev skupne naložbe dober zgled za podobne primere slovensko-saudskega sodelovanja.

 

Foto: BOBO

 

S tem je tudi sklenil obisk v Saudski Arabiji in skupaj z vladno in gospodarsko delegacijo pripotoval na uradni obisk v Kuvajt. Na letališču ga je z vojaškimi častmi pričakal gostitelj, predsednik kuvajtske vlade, šejk Nasser Mohammad Al-Ahmad Al-Sabah. Na pogovorih sta oba sogovornika poudarila obojestranski interes za nov zagon medsebojnih odnosov. Kuvajt je namreč vse od osamosvojitve Slovenije zelo pomemben partner v Zalivu, tokratni obisk slovenskega premierja pa naj bi dal gospodarskemu sodelovanju ter političnemu dialogu med državama nov zagon.

 

FOTO: BOBO

 

Premierja sta se strinjala, da je trenutna raven gospodarskega sodelovanja glede na velike priložnosti preskromna. Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da Slovenija največ možnosti vidi na področju investicij, sodelovanja med bankami ter izvoznimi družbami obeh držav ter pri skupnih nastopih na mednarodnih razpisih, sejmih in razstavah. Zavzel se je tudi za skupne projekte v regijah, kjer imata Slovenija in Kuvajt primerjalne prednosti – na eni strani Bližnji Vzhod in Zalivska regija, na drugi strani pa Zahodni Balkan, predvsem Bosna in Hercegovina. Kuvajtski premier pa je povabil slovenski zasebni sektor k sodelovanju pri vrsti infrastrukturnih projektov, ki jih Kuvajt načrtuje v naslednjih letih. Do leta 2015 naj bi namreč za gradnjo pristanišč, mostov, bolnišnic, razširitev mednarodnega letališča in podobnih projektov Kuvajt namenil več deset milijard ameriških dolarjev. Predsednika obeh vlad sta soglašala, da bo jutrišnja poslovna konferenca, ki se je udeležuje preko 100 predstavnikov slovenskih in kuvajtskih podjetij, priložnost za konkretne pogovore o skupnih projektih. Poleg bilateralnih odnosov sta sogovornika izmenjala tudi stališča o razvoju dogodkov v Iraku, kjer sta se zavzela za njegovo enotnost ter poglede na reševanje iranskega jedrska vprašanja.

 

FOTO: BOBO

 

Obisk predsednika Vlade RS Janeza Janše, gre za prvi obisk na tej ravni po sedmih letih, je velikega pomena tudi v luči prihajajočega predsedovanja Slovenije Evropski uniji. Kuvajtska stran je predsedniku vlade, celotni vladni in gospodarski delegaciji pripravila prisrčen sprejem, ki je zaznamoval tudi vsakdanji utrip kuvajtske prestolnice. Gostitelji so namreč v glavnem mestu izobesili več sto slovenskih zastav, predsednik kuvajtske vlade pa je pomembnost, ki jo pripisuje obisku, izrazil tudi s povabilom celotne stočlanske slovenske delegacije na uradno večerjo.

 

Jutri se bo premier sešel s kuvajtskim emirjem šejkom Sabahom Al-Ahmadom Al-Jabrom Al-Sabahom, prestolonaslednikom šejkom Nawafom Al-Ahmadom Al-Sabahom, predsednikom kuvajtske nacionalne skupščine Jassemom Al-Kharafijem, nastopil pa bo tudi na slovensko-kuvajtski poslovni konferenci.  

Nazaj na seznam
|
Na vrh