Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
14.11.2006
Premier Janez Janša nadaljuje uradni obisk v Kuvajtu

Drugi dan uradnega obiska v Kuvajtu je predsednika slovenske vlade Janeza Janšo, ki ga spremlja številčna vladna in gospodarska delegacija, sprejel kuvajtski emir šejk Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah. Govorila sta o sodelovanju med Evropsko unijo in Zalivskim svetom za sodelovanje ter razmerah v regiji. Velik poudarek pa sta namenila tudi dvostranskim odnosom med Slovenijo in Kuvajtom na področju gospodarstva.

 

Predsednika vlade Janeza Janšo, ki ga je spremljal zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je sprejel tudi emir Kuvajta šejk Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah (Foto: BOBO)

 

Kot je po srečanju povedal premier mu je kuvajtski emir predstavil zelo dobro oceno možnega razvoja situacije v sosednjem Iraku. »Imamo zelo podobna stališča glede prihodnjega razvoja razmer. V skupnem interesu je, da postanejo Iračani sami sposobni poskrbeti za lastno varnost ter da se razmere stabilizirajo, kar bo najbolj koristilo iraškemu ljudstvu in tudi miru ter stabilnosti v celotni regiji,« je dejal predsednik vlade Janez Janša.

 

Pri sodelovanju med zalivskimi državami in Evropsko unijo je Kuvajt tista država, ki je najbolj odprta in ki to sodelovanje vzpodbuja s konstruktivno vlogo. Prav tako pa je moč kot konstruktivne oceniti odnose Kuvajta do iranskega jedrskega vprašanja. Tej temi sta sogovornika namenila kar nekaj časa tudi v luči slovenskega predsedovanja svetu guvernerjev Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA), s katero se Slovenija ukvarja tudi neposredno. »Kuvajt z zaskrbljenostjo gleda na razvoj te situacije, saj je nenazadnje sosednja država. Ne skrbi ga le zloraba jedrske energije v nemiroljubne namene, temveč tudi morebitne ekološke posledice, če uporaba jedrske energije za proizvodnjo električne energije ne bi bila v skladu z mednarodnimi standardi,« je opozoril slovenski premier.

 

Sogovornika sta govorila tudi o gospodarskem sodelovanju. Po besedah premierja Janeza Janše je Kuvajt zainteresiran za sodelovanje slovenskih podjetij in institucij pri velikih infrastrukturnih projektih. V naslednjih 15 letih bo Kuvajt namreč namenil več 10 milijard ameriških dolarjev za velike infrastrukturne projekte na področju prometne infrastrukture ter izgradnjo bolnišnic in univerz.

 

Premierja Janeza Janšo je sprejel v.d. predsednika kuvajtske nacionalne skupščine Mohammad Albusairi (Foto: BOBO)

 

O podobnih temah pa je premier Janez Janša govoril tudi z vršilcem dolžnosti predsednika kuvajtske narodne skupščine Mohammadom Al-Basirijem. Država Kuvajt je parlamentarna demokracija od leta 1961 dalje in kot tak primer pozitivne parlamentarne prakse v regiji. Medparlamentarno sodelovanje med Slovenijo in Kuvajtom je do neke mere že razvito, v prejšnji sestavi kuvajtskega parlamenta pa je že obstajala skupina prijateljstva za sodelovanje s Slovenijo. »S sogovornikom sva se dogovorila, da bova predlagala ponovno oblikovanje obeh skupin v obeh parlamentih in se tako zavzela za intenziviranje stikov med obema parlamentoma,« je dejal premier.


Premier se je udeležil otvoritve slovensko-kuvajtske poslovne konference, ki se je udeležuje 60 slovenskih gospodarstvenikov, ki spremlajajo slovenskega predsednika vlade na uradnem obisku v Kuvajtu (FOTO: BOBO)

 

Sicer pa je predsednik vlade Janez Janša danes odprl tudi slovensko-kuvajtsko poslovno konferenco na kuvajtski zbornici za industrijo in trgovino, ki se je je samo s slovenske strani udeležilo 60 gospodarstvenikov iz 40 podjetij. Ob tej priložnosti je tako prišlo do številnih stikov med slovenskimi in kuvajtskimi gospodarstveniki, predsednik zbornice Ali Thunaian Alghanim pa je izrazil pripravljenost za pomoč pri navezavi konkretnih stikov, njihovemu vzpodbujanju ter organizaciji podobne konference v Sloveniji v bližnji prihodnosti.


Nazaj na seznam
|
Na vrh