Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
16.11.2006
Premier Janez Janša: spopad civilizacij sodi v 13. stoletje, danes med nami ni nepremostljivih nasprotij

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes v Ljubljani udeležil otvoritvenega zasedanja Evro-mediteranskega vrha ekonomsko-socialnih svetov in drugih podobnih institucij, kjer je v svojem nagovoru pozval k promociji in uresničevanju pozitivnih vrednot.

 

FOTO: Primož Lavre/Salomon 2000

 

Premier je ob tej priložnosti izpostavil medsebojno povezanost kultur, narodov ter filozofskih in religioznih idej v sredozemskem prostoru, ki so skozi celotno zgodovino izoblikovale tako sodobno zahodnoevropsko civilizacijo kot tudi kulture in družbe Bližnjega vzhoda in Magreba.

 

»Sam sem trdno prepričan, da retorika o spopadu med civilizacijami v Sredozemlju spada v 13. stoletje in da danes med nami ni nepremostljivih nasprotij. Smo pred izzivi, s katerimi se moramo soočiti in nanje odgovoriti v vzajemno korist nas vseh. Naš cilj je graditev skupnega območja miru, varnosti, stabilnosti in blaginje,« je v odgovoru na črnoglede napovedi posameznih teoretikov o spopadu civilizacij poudaril predsednik vlade Janez Janša, ter dodal, da bo tudi zato ena izmed prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Evropski uniji medkulturni oz. medcivilizacijski dialog.

 

Ob tem je premier tudi podprl zamisel o ustanovitvi Sredozemske univerze, ki jo je marca lani v svoji resoluciji predvidel eden izmed odborov Evromediteranske parlamentarne skupščine. »Takšna mednarodna ustanova bi bila zelo primerno intelektualno in znanstveno stičišče evropske, islamske in drugih kultur Sredozemlja. Pri tem bi bila Slovenija s svojo središčno lego zelo primerna lokacija za sedež tovrstne ustanove«, je še dejal.

 

Velik pretok ljudi, blaga in kapitala, ki vodi v visoko medsebojno odvisnost držav v Sredozemlju, predstavlja izziv, ki pa ga, po prepričanju predsednika vlade Janeza Janše, lahko s pridom izkoristimo za vsestranski napredek regije, zlasti na področju energetike, prometa, boja proti revščini, kriminala in terorizma ter integracijskih procesih.

 

Premier je ob zaključku nagovora udeležence spodbudil k promociji in uresničevanju pozitivnih vrednot, ki sta lahko bistveno bolj uspešna, če poleg držav ter mednarodnih in regionalnih organizacij vključujeta tudi formalne in neformalne oblike civilne družbe.

 

Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh