Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
16.11.2006
Premier Janez Janša: Vlada je Državnemu zboru RS predstavila razvojno naravnan in varčen proračun

Predsednik Vlade RS Janez Janša je ob predstavitvi Predloga sprememb Proračuna za leto 2007 – 2008 dejal, da so bili upoštevani amandmaji, ki jih je potrdil Odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko. S predlogoma proračunov za leti 2007-2008 tako vlada izpolnjuje začrtane gospodarske družbene in medgeneracijske cilje razvoja Slovenije in mednarodne umestitve Slovenije kot svetu prepoznavne države. Premier je dejal, da vlada želi ustvariti pogoje za bolj prilagodljivo gospodarstvo, višjo dodano vrednost, večjo zaposlenost, na znanju temelječ gospodarski razvoj, učinkovito socialno državo ter skladen trajnostni razvoj vseh regij Slovenije.

 

FOTO: Salomon 2000

 

V nadaljevanju predstavitve je premier izpostavil dejstvo, da so rezultati, ki jih Slovenija dosega letos na gospodarskem področju, najboljši doslej in so posledica po eni strani sposobnosti slovenskega gospodarstva, učinkovitega vodenja ekonomskih politik, pa tudi ugodnih razmer v državah partnericah. »Slovenija bo s 1. januarjem leta 2007 postala trinajsta nova članica Evropske monetarne unije in bo tako edina nova članica Unije, ki bo prevzela evro kot lastno valuto. Ta uspeh je za državljanke in državljane Slovenije še toliko večji, ker je Slovenija ostre maastrichtske kriterije izpolnila ob povečanju gospodarske rasti, ki je v prvi polovici letošnjega leta znašala 5% in ob hkratnem povečanju zaposlenosti,« je dejal premier in dodal, da smo s tem v Sloveniji dokazali, da je mogoče inflacijo znižati ob istočasnem znižanju brezposelnosti in zvišanju zaposlenosti.

 

Premier je nato povzel zadnje jesenske napovedi UMAR-ja, kjer kaže, da se bodo pozitivni gospodarski trendi nadaljevali ter poudaril, da si je Vlada Republike Slovenije zadala ambiciozne cilje razbremenitve slovenskega gospodarstva, ki se že uresničujejo z izvajanjem paketa davčnih sprememb oziroma davčnih zakonov. Rezultat tega je, da bodo lahko slovenska podjetja po novi zakonodaji ceneje zaposlovala, predvsem visoko izobraženo delovno silo, lahko bodo koristila olajšave za raziskave in razvoj ter plačevala nižje davke. Premier je opozoril, da bo tako davčni postopek bolj enostaven in  posledično tudi cenejši. »Verjamemo, da bo taka razbremenitev še pospešila gospodarsko rast in rast zaposlenosti in da samo tako lahko dosežemo in presežemo povprečno razvitost EU,« je dejal premier.

 

Predlog Sprememb državnega proračuna za leto 2007 po besedah premiera predvideva 7,76 milijarde evrov prihodkov, kar je 24,5% bruto domačega proizvoda in 8,08 milijard evrov odhodkov oziroma 25,5% bruto domačega proizvoda. Proračunski primanjkljaj v letu 2007 je predviden v višini 322 milijonov evrov oziroma 1% bruto domačega proizvoda. »V primerjavi z oceno realizacije prihodkov in odhodkov državnega proračuna za letošnje leto, to pomeni, da se prihodki proračuna zmanjšujejo za pol odstotka BDP, medtem ko se odhodki zmanjšujejo za 0,6% BDP. Vlada ocenjuje, da bodo v okviru finančne perspektive Evropske unije prihodki proračuna Republike Slovenije s proračunom Evropske unije med leti 2007 in 2011 v povprečju znašali 1,56% točke BDP, medtem ko bodo odlivi 1,13% točke. Neto položaj slovenskega proračuna v odnosu do proračuna EU je predviden v višini, pozitivni višini 0,43% točke,« je še dajal premier in poudaril, da se Vlada Republike Slovenije zaveda pomembnosti teh dodatnih sredstev za naš razvoj in je zaradi tega že v začetku leta 2005 sprejela številne aktivnosti, ki so pripomogle k izboljšanju črpanja evropskih sredstev; ti ukrepi so se izkazali kot zelo učinkoviti.

 

Ob koncu je premier poudaril, da Vlada RS sprejema pomembne ukrepe, ki bodo imeli pozitivne posledice za vse državljanke in državljane, in to želi doseči na socialno vzdržen način. »Namen Vlade je ob doseganju lizbonskih ciljev in ciljev Strategije razvoja Slovenije, zagotovitev makroekonomskega okolja za bolj konkurenčno in hitreje rastočo slovensko gospodarstvo ter ohranitev socialne države,« je zaključil premier Janez Janša.

 

Magnetogram govora predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh