Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
18.11.2006
Premier Janez Janša na ruski šolski jadrnici Sedov

Predsednik Vlade RS Janez Janša si je danes v Kopru ogledal rusko šolsko jadrnico Sedov, ki je bila zgrajena leta 1921 v Kielu. Ob tem je dejal, da človeka prevevajo posebni občutki, ko stopi na jadrnico, ki je vpisana v Guinessovo knjigo rekordov kot največja še plavajoča tradicionalno grajena jadrnica na svetu.

 

Foto: Nebojša Tejić / Salomon 2000

 

Jadrnico Sedov danes uporabljajo predvsem za usposabljanje mornarjev, ladijskih inženirjev in radijskih operaterjev. Po besedah premierja ta obisk nadgrajuje vrsto pomembnih prijateljskih dogodkov, ki so v letošnjem letu potekali med predstavniki Slovenije in Ruske federacije. Tako je v svojem nagovoru spomnil na majski obisk močne vladne in gospodarske delegacije v Moskvi, na katerem je bila podpisana vrsta dvostranskih sporazumov, ki bodo omogočili nadgradnjo in poglobitev že tako dobrega sodelovanja med državama na gospodarskem, političnem, obrambnem, carinskem in kulturnem področju.

 

»Na pogovorih s predsednikom Ruske federacijo Vladimirjem Putinom in predsednikom ruske vlade Mikhailom Fradkovom smo ugotovili, da je bil cilj, ki je bil zastavljen pred leti – 1 milijarda USD blagovne menjave med državama dosežen, in ga lahko v prihodnjih letih nadgradimo oziroma podvojimo,« je dejal premier. Dodal je, da obstajajo velike možnosti za sodelovanju tudi na podlagi dejstva, da je Slovenija pomorska država in ima moderno pristanišče Luko Koper ter da so bili tako vzpostavljeni konkretni stiki, ki omogočajo še posebej plodno sodelovanje na tem področju.

 

Ob koncu se je poveljniku ladje, posadki in kadetom zahvalil za obisk jadrnice Sadov, jim zaželel dobro počutje v Sloveniji ter izrazil željo, da bi se k nam vedno radi vračali.

Nazaj na seznam
|
Na vrh