Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
21.11.2006
Premier Janez Janša s sindikati o socialnem dialogu

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes sestal s predsedniki reprezentativnih sindikatov, s katerimi so ocenili stanje socialnega dialoga v Sloveniji, napredek pri dogovarjanju o socialnem sporazumu za prihodnje obdobje ter stanje pogajanj na področju zakona o delovnih razmerjih.

 

FOTO: KPV


Kot je po srečanju dejal premier, je sprememba zakona o delovnih razmerjih del ukrepov za modernizacijo Slovenije, slovenskega gospodarstva in družbe nasploh. »Je del paketa reformnih ukrepov, ki mu je vlada zavezana, ki ga izvršuje in katerega del je vsebovan v nedavno sprejetem paketu davčne zakonodaje,« je dejal predsednik vlade in dodal, da koncentracija reformnih prizadevanj zdaj prehaja na to področje.

 

Današnje srečanje je bilo po mnenju premierja v pravem času, izrazil pa je zadovoljstvo, da se je potrdilo soglasje o tem, da so nekatere spremembe potrebne ter da je model nove delovne zakonodaje potrebno graditi na obeh straneh. To po njegovem mnenju pomeni, da je potrebno hkrati z večjo fleksibilnostjo trga dela zagotavljati tudi večjo varnost. »V zvezi s tem obstaja soglasje,« je dejal predsednik vlade.

 

»Ko gre za pogajanja o socialnem sporazumu za naslednje obdobje, smo ugotovili, da so več ali manj zaključena prva tri poglavja in da se bo delo lahko nadaljevalo. Pogajalci vlagajo znatne napore v usklajevanje in pričakujemo, da bo v začetku prihodnjega leta delo tudi končano. Z obeh strani je bilo izpostavljenih nekaj pripomb glede same narave in teže pogajanj ter nekaterih nesporazumov, do katerih je prihajalo v okviru teh pogajanj. V zvezi s tem je potrebno reči, da v nobeni državi pogajanja, ko gre za takšne stvari, niso enostavna. V kolikor bi bili interesi enaki, pogajanj sploh ne bi bilo. Tisto, kar je pomembno je, da se ohrani neka kultura dialoga in da se na koncu pride do sprejemljivega kompromisa,« je prepričan premier.

 

Premier in predsedniki reprezentativnih sindikatov so se tudi dogovorili, da se naredi še en krog prizadevanj in poskuša čim bolj zbližati stališča glede zakona o delovnih razmerjih. Na tistih področjih, kjer to ne bo mogoče, pa bo narejen seznam odprtih vprašanj, ki ga bodo na skupnem sestanku obravnavali predsednik vlade, sindikati in delodajalci. Šele po tistem bo, tako premier, vlada sprejela odločitev kdaj in v kakšnem obsegu pošlje v obravnavo državnemu zboru predlog novega zakona o delovnih razmerjih. 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh